Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nove metode u lečenju kožnih oboljenja na VMA u Beogradu

    Stručni tim Klinike za kožne i polne bolesti i Instituta za medicinska istraživanja Vojno-medicinske akademije (VMA) počeo je sa uvođenjem novih metoda u dijagnostikovanju takozvanih „autoimunskih buloznih dermatoza“, odnosno oboljenja kože.


    – Autoimunske bulozne dermatoze spadaju u grupu oboljenja kože kod kojih pacijent stvara određena antitela prema sopstvenim delovima kože kada se formiraju plikovi ili erozije na koži i sluzokoži – objasnio je načelnik Laboratorije za imunodermatologiju na VMA docent dr Željko Mijušković.

    – Lečenje ovih bolesnika je kompleksno, ponekad i životno ugrožavajuće, a često zahteva primenu visokih doza kortikosteroida i imunosupresivnih lekova – rekao je Tanjugu Mijušković.

    On je objasnio da nove metode podrazumevaju obavljanje takozvanih ELISA testova prema antigenima, a tim analizama testira se pacijentova krv na prisustvo antitela prema pojedinim komponentama kože.

    – Dovoljno je uzeti jednu epruvetu pacijentove krvi i u roku od tri sata moguće je dobiti željeni rezultat. Inače, ovi testovi se već duži niz godina sprovode u svetskim laboratorijama, jer su senzitivniji od standardnog imunofluorescentnog pregleda krvi pacijenta – kazao je Mijušković navodeći da su takvi testovi sada prvi put urađeni u Srbiji.

    Na VMA su ovu metodu počeli da primenjuju na VMA pre desetak dana i ona će, kako je rekao Mijušković, značajno doprineti boljoj dijagnostici i praćenju pacijenata s autoimunskim buloznim dermatozama.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE