Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Italijani kupili „Železaru Sisak“

    Američka kompanija „Commercial Metals Company“ (CMC) objavila je da je prodala „Železaru Sisak“ italijanskoj grupi „Danieli“ za oko 30,4 miliona dolara, javila je Hrvatska radio-televizija (HRT).

    Italijanska kompanija je kupila, kako HRT nezvanično saznaje u Sisku, novu čeličanu i valjaonicu cevi koje predstavljaju jedinstvenu tehnološku celinu. U tim je pogonima, uključujući i održavanje, bilo zaposleno gotovo hiljadu radnika. Pogon za koji se još traži kupac je hladna prerada čeličnih cevi. Za taj pogon je navodno zainteresovan jedan nemački kupac.

    Američki CMC je 2007. godine kupio sisačku Železaru, a krajem prošle godine je objavio odluku da izlazi iz železare.

    Italijanska grupa „Danieli“ je jedan od tri najveća svetska proizvođača sirovina i proizvoda od čelika s godišnjim prihodom većim od tri milijarde evra. Italijanski stručnjaci su bili angažovani u izgradnji nove čeličane u koju je američki CMC uložio oko 65 miliona dolara, pa je italijanskoj grupaciji tehnologija sisačke železare vrlo dobro poznata.

    Predstavnici Sindikata metalaca Hrvatske u sisačkoj Železari izrazili su zadovoljstvo prodajom železare.

    „Ovo je najbolja vest koju sam čuo ove godine. Naša je želja da se sada u što kraćem vremenu ponovo organizuje proizvodnja i da što veći broj bivših radnika ponovo dođe na svoja radna mesta. Još ako se italijanska kompanija opredeli za nova ulaganja, mislim da će sisačka Železara ponovo predstavljati temelj hrvatske metalurške proizvodnje“, izjavio je glavni poverenik Sindikata metalaca Hrvatske u Železari Predrag Abramović.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE