Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Mini hidroelektrane – velika šansa Srbije

    Centralno-evropski forum za razvoj (CEDEF) najavio je da će danas u Gamzigradskoj Banji organizovati konferenciju o prednostima i perspektivama mini hidroelektrana.

    Skup će biti održan pod pokroviteljstvom javnog preduzeća „Elektroprivreda Srbije“, a u saradnji sa Agencijom za energetsku efikasnost Republike Srbije.

    Cilj je da se javnosti predstave i približe primeri dobre prakse, iskustva i efekti rada dosadašnjih mini hidroelektrana, uredbe Ministarstva infrastrukture i energetike koje se odnose na ovu oblast, problemi sa kojima se susreću investitori i mogućnosti finansiranja projekata izgradnje mini hidroelektrana.

    Srbija spada u vodom bogate regije Evrope. Na teritoriji uže Srbije postoji 856 lokacija sa tehničkim mogućnostima za izgradnju malih hidrocentrala snaga od 100 kW do 10 MW.

    Ukupna instalisana snaga ovih kapaciteta iznosila bi oko 450 MW sa godišnjom proizvodnjom od oko 1600 Gwh, što je jednako 2,3 miliona tona utrošenog lignita ili 400.000 kubnih metara uvezenog prirodnog gasa.

    Male hidroelektrane mogle bi da godišnje uštede oko 52 miliona američkih dolara, a izgradnja i rad mini hidroelektrana zasniva se na domaćem učešću radne snage i industrije čime se podstižu pozitivni ekonomski efekti, ističu organizatori.

    U okviru konferencije biće organizovana i poseta hidroelektrani „Gamzigrad“, koja je podignuta na 10,5 kilometara od Zaječara 1909. godine, na reci Crni Timok, na mestu zvanom Beljigovo u ataru sela Gamzigrad.

    Konferencija na temu mini hidroelektrana organizuje se po drugi put, zbog velikog interesovanja stručne i šire javnosti, kao i izuzetnog značaja koji hidroenergija ima za ekonomski rast i razvoj Srbije i regiona.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE