Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zamrzavanje plata za više od 2 miliona građana?

    Srbiji preti teška kriza javnog duga, koja će prema oceni Fiskalnog saveta, biti ozbiljnija nego u Grčkoj, jer Srbiji nema ko da pomogne, a primena mera, koje preporučuje Fiskalni savet, a koje podrazumijevaju zamrzavanje plata i penzija, direktno će pogoditi najmanje dva miliona ljudi.
     
    Među njima je oko 1,6 miliona penzionera i oko 471.000 zaposlenih koji rade u javnom sektoru – piše “Politika”. Toliko je ljudi, sudeći prema Biltenu javnih finansija, zaposleno u državnim i lokalnim javnim preduzećima, administraciji, obrazovanju i zdravstvu. Kada bi se tom korpusu dodali i oni koji rade u vojsci i policiji – taj broj bi bio još veći.
     
    Član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov smatra da će, ukoliko se odmah primene mere koje predlaže Fiskalni savet, državni dug Srbije u narednih nekoliko godina moći da se vrati u zakonske okvire.  U suprotnom Srbiju očekuje slom javnog duga.
     
    “To će biti mnogo ozbiljnije nego u Grčkoj zato što nama neće imati ko da pomogne“, rekao je Altiparmakov za Politiku i upozorio da možemo malo da usporimo brzinu kojom se krećemo ka ovom mogućem slomu.

    On je objasnio da bi bez zamrzavanja plata i penzija bilo neophodno drastično povećanje PDV-a na čak 25 do 27 odsto, što je nepoželjno i neodrživo. Altiparmakov je naveo da može i bez povećanja PDV-a, ali je onda neophodno smanjenje plata i penzija, a ne samo zamrzavanje, što je opet nepoželjno. Dakle, ušteda od oko milijardu evra je previše velika suma da bi mogla da se postigne zakidanjem na sitnim stavkama. Zbog toga je Fiskalni savet, predložio dve mere koje se odnose na uštede na najkrupnijim stavkama – i sa prihodne i sa rashodne strane budžeta.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE