Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nafta na osmomesečnom minimumu

    Cene nafte su se danas približile osmomesečnom minimumu od 82 dolara za barel, nakon što su loši podaci o zaposlenosti u SAD podstakli prodaju akcija i sirovina.

    Nafta za orijentacionu isporuku u julu je, u elektronskom poslovanju na Njujorškoj robnoj berzi, ugovarana po 82,14 dolara za barel, 1,09 dolara u padu, što je najniži nivo od oktobra, prenela je agencija AP.

    Na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu, severnomorska nafta marke „brent“ za julski termin isporuke bila je u padu 1,07 dolara i koštala je 97,36 dolara za barel.

    Američko Ministarstvo rada je u petak saopštilo da su poslodavci u SAD u maju otvorili svega 69.000 novih radnih mesta, najmanje u poslednjih godinu dana i dosta manje u odnosu na očekivanja ekonomista. Stopa nezaposlenosti porasla je po prvi put od juna prošle godine, na 8,2 sa 8,1 odsto.

    To je treći mesec zaredom da su podaci o zaposlenosti u SAD loši, što ukazuje na to da ekonomija usporava i da će tražnja nafte ove godine verovatno biti manja nego što se očekivalo.

    Sirova nafta je prošlog meseca pojeftinila za 23 odsto, zbog znakova usporavanja globalnog ekonomskog rasta. Dok se Evropa bori da obuzda dužničku krizu, signali posustajanja kineskog privrednog rasta, zajedno sa slabljenjem američkog oporavka, uticali su na pad poverenja investitora.

    Trgovci naftom često posmatraju globalne berze kao pokazatalj ukupnog poverenja investotora, a azijske akcije su danas značajno pale, nakon što je u petak industrijski indeks Dau Džons potonuo za 2,2 odsto

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE