Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Gonoreja postaje neizlečiva?

    Broj obolelih od gonoreje je porastao u Engleskoj za 25% što je navelo stručnjake da upozore javnost da će ova polno prenosiva infekcija uskoro postati neizlečiva.
     
    Već se dešavalo da je gonoreja otporna na uobičajene lekove koji se koriste za njeno suzbijanje, a Agencija za zaštitu zdravlja upozorava da je slučaj sa ovom bolešću “vrlo zabrinjavajući”.
     
    Gonoreja je bakterijsko oboljenje i može doprineti neplodnosti. Obično se leči antibioticima, ali ne reaguju svi na tu vrstu terapije.
     
    “Zabrinuti smo zbog gonoreje i sigurno je da ovo postaje globalni problem,” kaže dr Gvenda Hju. Bakterija koja uzrokuje gonoreju je vrlo uspešna u razvijanju rezistentnosti na svaki tretman koji je korišćen u poslednjih nekoliko decenija.”
     
    „Plašimo se da ovu infekciju za pet ili više godina, nećemo uspeti da lečimo.”
     
    Međutim, još uvek nije došlo do toga jer su i oni najuporniji oblici ove bolesti još uvek izlečivi. Ako postoji rezistentnost na jednu terapiju, druga je obično uspešna.
     
    “Međutim, mi nemamo potpuno novi lek za gonoreju,” upozorava profesorka Keti Ajson. “I to može postati veliki problem u bliskoj budućnosti.”
     
    Između 2009. i 2010. godine broj obolelih od gonoreje je opao po prvi put u poslednjih desetak godina. Međutim od tad, broj inficiranih je sve veći, a tokom 2011. dobili smo skoro pola miliona novih slučajeva gonoreje.
     
    Veći broj zaraženih se delom može objasniti korišćenjem preciznijih testova i većim brojem testiranih osoba.
     
    Dve grupe ljudi su pod najvećim rizikom od dobijanja gonoreje- mlade osobe i muškarci koji upražnjavaju seks sa pripadnikom istog pola, kaže dr Hju.
     
    Seksualno aktivnim osobama mlađim od 25 godina se savetuje da se testiraju jednom godišnje ili kada menjaju seksualnog partnera. Međutim broj testiranih je tokom prošle godine opao, a stručnjaci govore da mladima jednostavno nije stalo do svog zdravlja.
     
    “Seksualno prenosive bolesti mogu dovesti do neplodnosti i ostalih ozbiljnih zdravstvenih problema. Poruka je jasna: koliko god da imate godina, koristite kondom,” kaže dr Hju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE