Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    „Elektrane“ ne smanjuju gubitke u poslovanju

    Pet i po meseci pre zvaničnog početka nove grejne sezone, ceo sistem „Beogradskih elektrana” – kotlarnice, postrojenja, podstanice i toplovodna mreža – u fazi je remonta. U ovogodišnje investicione radove i tekuće održavanje biće uloženo ukupno 1,41 milijarda dinara, od čega će na redovne poslove otići 750,7 miliona dinara.


    U prošloj sezoni preduzeće je utrošilo 357.343.180 kubnih metara prirodnog gasa, 39.382 tone mazuta, 2.091 tonu sušenog lignita i 3.563 tone peleta i briketa. Vrednost ovih energenata je oko 150 miliona evra, pa stoga apelujemo na korisnike da redovno izmiruju obaveze kako bi preduzeće što spremnije dočekalo sledeću sezonu, kažu u „Elektranama”.

    U toku je i zakonski postupak za nabavku 40.000 tona mazuta, a u rezervoarima preduzećatrenutno se nalazi oko 15.000 tona. Preostale količine biće korišćene za rad toplana i kotlarnica koje za vreme leta proizvode i isporučujukorisnicima toplotnu energiju za pripremu sanitarne tople vode.

    Na pitanje da li preduzeće uspeva da smanji gubitke u poslovanju (tako je bilo pre tri godine kada je gubitak iznosio 2,7 milijardi dinara, u 2009. godini 835 miliona, a u 2010. godini 348 miliona dinara), u „Elektranama” navode da takav trend nije nastavljen i u 2011.

    Preduzeće i dalje posluje u uslovima prisutnog dispariteta između cena energenata i cene toplotne energije. Isto tako, pre dve godine grad je kao osnivač „Elektranama” odobrio subvenciju za plaćanje gasa zbog neekonomske cene u iznosu od 2,6 milijardi dinara, pa je ta ispomoć imala presudni uticaj na iskazan finansijski rezultat u 2010. godini. U 2011. godini nije bilo subvencija za energente od osnivača, tako da je gubitak u poslovanju iznosio 1,3 milijarde dinara – objašnjavaju u „Elektranama”.

    Dodatni problem su neizmirene obaveze prema „Srbijagasu”. Trenutni dug za prirodni gas je oko 9,3 milijarde dinara sa obračunatom kamatom.

    Od oktobra 2011. godine do polovine maja 2012. plaćeno je više od devet milijardi dinara obaveza za gas i obračunatu kamatu za kašnjenje u plaćanju – ističu u ovom preduzeću dodajući da su istovremena potraživanja od građana, privrede i budžetskih korisnika veća od devet milijardi dinara.

    Potraživanja „Elektrana” od privrede, pravnih lica i budžetskih ustanova iznose maltene 2,5 milijardi dinara zaključno sa zaduženjem za mart. Dug građana je veći od 6,8 milijardi dinara.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE