Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Cink pomaže oporavak bolesnih beba

    Davanje doze cinka novorođenčadi koja pate od bakterijske infekcije, kao što su pneumonija ili meningitis, omogućava njihov bolji oporavak i smanjuje smrtni rizik, ukazuje indijska studija, čije je rezultate objavio časopis „Lanset“.


    U više bolnica u Nju Delhiju lekari su između 2005. i 2008. godine jednom broju beba starosti od nedelju dana do četiri meseca (koje su patile od infekcija i bile na antibioticima) davali i 10 mg cinka dnevno, prenosi AFP.

    U kontrolnoj grupi su bile bebe kojima su davani samo antibiotici.

    Ispostavilo se da su bebe iz prve grupe bile pod 40 odsto manjim rizikom da tretman bude neuspešan, pod čime se podrazumeva nužnost nove ture antibiotika u roku od nedelju dana, boravak na intenzivnoj nezi i u krajnjem slučaju smrtni ishod.

    U grupi beba koje su dobijale cink neuspeh terapije je zabeležen u 34 odsto slučajeva, a u kontrolnoj grupi u 55 odsto slučajeva.

    Upotrebom cinka takođe je smanjena i učestalost smrtnog ishoda ali u meri koja se ne smatra statistički relevantnom.

    „Cink je dostupna, jeftina intervencija koja može da doprinese uspehu lečenja antibioticima“ ističe vođa istraživanja Šinđini Batnagar iz Sveindijskog instituta za medicinske nauke.

    Korist od terapije cinkom bi bila najveća u zemljama u razvoju, u kojima svake godine od bakterijskih infekcija umire nekoliko miliona dece i u kojima tzv. „antibiotici druge linije“ i intenzivna nega mogu da se pokažu beskorisnim, ističe Batnagar.

    Neka prethodna istraživanja su pokazala da cink kao dodatak ishrani pomaže u izlečenju dijareje i zapaljenja pluća kod dece mlađe od pet godina.

    Još nije sasvim jasno kako cink deluje. Po jednoj teoriji on sprečava razvoj previše jakih zapaljenja koja ometaju terapiju lekovima i oštećuju tkiva.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE