Srpski cvećari izvezli 10.000 sadnica muškatli u 2012.

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srpski cvećari izvezli 10.000 sadnica muškatli u 2012.

  Proizvođači cveća iz Srbije okupljeni u klasteru “Šumadijski cvet” u ovoj godini gotovo su rasprodali sve muškatle vrste “zonalka” koje su proizveli, za razliku od prošle godine kada praktično nisu znali šta da rade sa tim cvećem i prodavali go po znatnoj nižoj ceni.


  Direktor tog klastera Simon Zečević u izjavi Tanjugu naveo je da je u ovoj godini izvezeno oko 10.000 komada muškatli, uglavnom u zemlje u okruženju, a da je na domaćem tržištu prodato 80% tog cveća koje su proizveli članovi “Šumadijskog cveta”.

  Naglašavajući da “Šumadijski cvet”, čije je sedište u Kragujevcu, ima oko 200 članova iz cele Srbije, Zečević je podsetio da su oko 70% proizvođači, a ostalo firme koje se bave prodajom cveća. Klaster “Šumadijski cvet” u prošloj godini izvezao je sezonsko i baštensko cveća u vrednosti od oko 100.000 evra.

  – U prvom kvartalu ove godine beležimo rast od 5% u izvozu u odnosu na isti period prošle kada je na strana tržišta prodato raznog vrsta cveća u vrednostiti od oko 25.000 evra – rekao je Zečević i dodao da je u pripremi izvoz vredan pet miliona dinara.

  Zečević je istakao da će se uskoro ruže i kale naći u Beču, jer, kako je kazao, u završnoj su fazi pregovori sa jednom austrijskom firmom koja se bavi prodajom cveća i koja će u Srbiji otvoriti predstavništvo, te i da je trenutno u postupku registracije.

  Naglašavajući da će pored izvoza u Austriju, ove godine krenuti i izvoz u Nemačku i Rusiju ne samo ruža, već i drugih vrsta cveća, Zečević je naglasio da dobro ide i prodaja zemljišta za cveće i navodi primer jednog člana koji je u prošloj godini ostvario izvoz vredan oko 50.000 EUR.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE