Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srpski lekari u timu za lečenje matičnim ćelijama

    Srpski kardiolozi postali su deo međunarodnog tima koji učestvuje u lečenju srca matičnim ćelijama, nove metode koja omogućuje lečenje srčane slabosti i tako odlaže transplantaciju koja je često jedino rešenje nakon infarkta.
     
    Jedan od inicijatora za taj „poduhvat“ bio je profesor dr Andre Terzić, koji godinama radi na poznatoj američkoj klinici „Mejo“, a koji ovu studiju poredi sa svetskom premijerom u regenerativnoj medicini. „Na naš poziv, koji se zasnivao na proverenom stručnom iskustvu i savremenosti postojeće infrastrukture, kolege iz Srbije su se uključile u studiju lečenja srca matičnim ćelijama kao punopravni članovi ovog međunarodnog poduhvata“, kazao je dr Terzić za Tanjug.
     
    Poštujući postojeće propise za ispitivanje novih terapija kod ljudi, ovaj projekat je u Srbiji, kao i drugim zemljama čiji stručnjaci učestvuju dobio neophodne dozvole za sprovodenje ispitivanja od nadležnih etičkih komisija, agencije za lekove i medicinska sredstva, i uprave zdravstvenih ustanova.
     
    Objašnjavajući metodu, Terzić je rekao da se ona zasniva na korišćenju odraslih matičnih ćelija izolovanih od samog pacijenta, a novina se sastoji u tome što se jednom izolovane, matične ćelije „usmeravaju“ ka tome da poprime svojstva buduće srčane ćelije. „U prekliničkim ispitivanjima, na oglednim životinjima, ovaj novi postupak usmeravanja je pokazao znatan napredak u povećavanju efikasnosti matičnih ćelija da leče oboleo srčani mišić“, objasnio je dr Terzić.
     
    U samu kliničku fazu studije uključio se veći broj stručnjaka iz Srbije, uglavnom iz Kliničkog centra, Medicinskog Fakulteta, Univerziteta u Beogradu na čelu sa prof.dr Miodragom Ostojićem. Pored interventnih kardiologa i stručnjaka u lečenju srčane insuficiencije (slabosti), multidisciplinarni tim čine specijalisti iz hematologije, elektrofiziologije, ehokardiografije, anesteziologije i srčane hirurgije.
     
    Metoda se primenuje kod pacijenata koji su doživeli srčani udar, odnosno infarkt, kada im se postepeno razvija slabost oštećenog srčanog mišića, kada su često i prognoze stručnjaka veoma loše. Pored primene lekova, pejsmekera i drugih načina lečenja, cesto srčani bolesnici nemaju drugih rešenja pa je neophodna transplantacija srca.
     
    Upotreba matičnih ćelija ima za cilj da uspori razvoj srčane slabosti, potpomažući postojećoj terapiji, i time odloži potrebu za transplantacijom. „Ova najnovija regenerativna tehnologija obuhvata dobijanje matičnih ćelija iz koštane srži, usmeravanje ćelija ka srčanoj specifikaciji i umnožavanje tako programiranih pro-kardiogenih matičnih ćelija da bi se dobile dovoljne doze za ubrizgavanje u unutarnji zid srčane komore“, objasnio je Terzić.
     
    Matične ćelije zapravo, na takav način pomažu prirodne faktore srčanog razvoja. Terzić je rekao da je tim stručnjaka iz Srbije pokazao izuzetan sttručni kvalitet u izvodenju savremenih metoda, i da se po postignutim rezultatima nije razlikovao od drugih centara. Govoreći o kadrovima iz Srbije, on je rekao da imamo jak zdravstveni kadar i da se u Srbiji primenjuju savremene metode lečenja.
     
    Međutim, svetski zdravstveni trendovi se menjaju i zahtevaju nove sisteme zdravstva, primetio je Terzić podsećajuću na statistiku Svetske zdravstvene organizacije prema kojoj su srčana oboljenja najcešći uzrok smrti ne samo u razvijenim delovima sveta, nego i u mnogim zemljama u razvoju. On je rekao da je zato neophodno sprovoditi agresivne zdravstvene mere, uključujući preventivne mere na nacionalnom nivou.
     
    Terzić je direktor Centra za regenerativnu medicinu u američkoj klinici „Mejo“ na kojoj radi već 20 godina. Medicinu je studirao u Beogradu i Parizu, a potom je postdiplomske studije završio u SAD. Govoreći o dugogodišnjem angažmanu na Klinici „Mejo“ koja se svrstava među vodeće svetske klinike, on je rekao da ta ustanova godišnje primi vise od milion pacijenata. Ima 60.000 zaposlenih, među kojima je 150 kardiologa koji pružaju zdravstvene usluge pacijentima sa svim oblicima kardiovaskularnih oboljenja.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE