Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kiša neće smanjiti rod voća

    U Šumadiji, gde je na oko 22.000 hektara zasejano najviše šljiva i jabuka, a potom i krušaka, breskvi i višanja, ne bi trebalo da bude smanjenja roda, uprkos kiši koja ovih dana pada, izjavila je danas stručni saradnik za voćarstvo poljoprivredne službe u Kragujevcu Sneška Novković.

    „Mala je količina vlage u zemljištu, pa pogoduje kiša koja ovih dana pada i koja ne bi trebalo da utiče na smanjenje roda, jer je plod u porastu“, rekla je Novković u izjavi za Tanjug. Ona ja naglasila da se u Šumadiji očekujemo solidan rod, pre svega, šljiva i jabuka.

    Izrazavajući nadu da neće biti grada, koji je najveća opasnost za voće, Novković je rekla da je mraz tokom februara napravio veliku štetu pojedinim sortama.

    „Najveća šteta koja se kreće oko 30 odsto je kod ovogodišnjeg ploda breskve“, rekla je Novković i dodala da voću ne bi odgovaralo da narednih dana bude vetra i da temperatura vazduha bude ispod proseka za ovo doba godine.

    Šumadija ima voćnih zasada na oko 22.000 hektara, od čega najviše šljive na oko 10.000 hektara i to, najviše u i oko Čumića u kragujevačkoj opštini, zatim u Trnavi i drugim selima opštine Topola.

    „Tu su i jabuke, koje su u Šumadiji na drugom mestu po zasadima,a najviše ih ima u selima Topole, u Vinči i okolini Stragara“, rekla je Novković.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE