Tinejdžer rešio matematički problem star 300 godina

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Tinejdžer rešio matematički problem star 300 godina

  Maloletni Šurja Rej (16) iz Nemačke prvi je rešio matematički problem koji je postavio Isak Njutn pre više od 300 godina, piše londonski list “Sunday times”.

  Taj šesnaestogodišnjak, rodom iz Indije, smislio je rešenje dva problema iz kretanja čestica koje su fizičari dosad uspevali da reše samo uz pomoć veoma jakih kompjutera.

  Njegovo rešenje znači da će naučnici sada sami moći da izračunaju model bačene lopte i predvideti kako će se ona odbijati od zidova i gde će pasti.
   
  Dečak je rekao da je rešio problem sa kojim su se matematičari borili više od tri veka dok je radio na školskom projektu. Rej je dobio naučnu nagradu za svoje napore, a nemački mediji su ga nazvali genijalcem.

  – Kada nam je objašnjeno da ti problemi nemaju rešenja, pomislio sam: ‘Zašto ne bih probao’ – kazao je on.

  Rejeva porodica preselila se u Nemačku kada je njemu bilo 12 godina nakon što je njegov otac, inženjer po struci, tamo dobio posao.

  Rej je rekao da mu je otac usadio “glad za matematikom” i da ga je naučio da rešava matematičke probleme kada mu je bilo šest godina.
   
  Taj talentovani tinejdžer nije znao ni reč nemačkog kada je došao u zemlju, ali mu je ubrzo preporučeno da preskoči dva razreda, što je bez problema i učinio, pa ovih dana polaže završne ispite u srednjoj školi, dve godine pre svojih vršnjaka, prenosi Hina.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE