Kada je vreme za prvi bicikl?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kada je vreme za prvi bicikl?

  Dete, već sa godinu i po dana, može da se vozi na svom prvom biciklu. Naravno, budući da je još nestabilno na nogama i da nema savršen osećaj za ravnotežu, stručnjaci preporučuju da to budu modeli za malu decu, sa velikim točkovima što se sporo okreću, postoljem za noge (pored pedala) i obaveznom drškom kojim upravljaju roditelji. Vrlo je bitno i odabrati pravi bicikl za dete.
   
  Dete do dve godine nije u stanju da samostalno okreće pedale i koordinira volanom, ali to ne znači da bi roditelji trebalo da mu uskrate zadovoljstvo vožnje bicikla. Istraživanja pokazuju da mališani koji su u ranom dobu počeli da voze bicikl, čak i pre nego što su prohodali, brže napreduju u fizičkom smislu, dok na psihološkom planu postaju samopouzdaniji.

  Sa tri godine dete je sposobno da okreće pedale samostalno, stiče osećaj prostora tako da može i da upravlja bez pomoći roditelja, ali ni tada ne bi trebalo da poseduje naprednije modele bicikla već isključivo dečje. 

  Stručnjaci savetuju da se prvi „ozbiljniji“ bicikl detetu kupi pošto napuni pet godina, ali da model ima pomoćne točkiće koji po potrebi i u zavisnosti od sposobnosti deteta mogu i da se uklone. Mnogi roditelji precenjuju sposobnost najmlađih članova porodice i već sa četiri, pet godina odlučuju da ih obraduju biciklom sa dva točka, ali u ovom periodu većina mališana nije sposobna da bez bolnih padova uživa u svom ljubimcu.
   
  S vremenom, česti padovi (sa i bez posledica), kao i nesigurnost u savladavanju dvotočkaša, mogu da uzrokuju strah od bicikla, a to se ne bi dogodilo da je vožnju usavršavalo na dečjem modelu sa tri ili četiri točka.
   
   

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE