Nafta opet pojeftinila zbog znakova sporijeg rasta EU i Kine

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nafta opet pojeftinila zbog znakova sporijeg rasta EU i Kine

  Sirova nafta je jutros tokom elektronskog poslovanja na berzi u Njujorku pojeftinila na nešto iznad 90 dolara za barel usled pokazatelja značajnijeg usporenja ekonomskog rasta Evrope i Kine.

  Cena američke “lake” nafte za terminsku isporuku u julu je na Njujorškoj robnoj berzi pala za 33 centa na 90,33 dolara za barel, dok je evropska “brent” nafta na Medunarodnoj berzi petroleja u Londonu pojeftinila za isti iznos na 106,22 dolara za barel, prenela je agencija AP.

  Juče objavljeni podaci o slabljenju aktivnosti proizvođačkog sektora u Evropi i Kini ukazuju na brže usporenje globalnog ekonomskog rasta i tražnje sirove nafte nego što se ranije očekivalo.

  Neke evropske zemlje poput Italije i Španije su već u recesiji. Politički problemi u Grčkoj su povećali šanse da će ta zemlja napustiti zonu evra, što će verovatno izazvati pad poverenja investitora u ostale evropske države.

  Najvažnija energetska sirovina je do danas pojeftinila za čak 15 odsto u odnosu na nivo od 106 dolara od pre tri nedelje, usled pogoršanja prognoze globalnog privrednog rasta i popuštanja tenzija oko iranskog nuklearnog programa.

  Iran i šest svetskih sila su jučerašnje pregovore okončali bez napretka prema konačnom dogovoru, ali su se složili da razgovore nastave sledećeg meseca u Moskvi.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE