Zatvaraju se stomatološke ordinacije po školama

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zatvaraju se stomatološke ordinacije po školama

  Svako peto dete u Srbiji ima karijes, a polovina dvanaestogodišnjaka – najmanje dva pokvarena zuba. Iako je u poslednjih šest godina, otkad je stomatološka zdravstvena zaštita za najveći broj stanovnika, izuzeta iz paketa obaveznog zdravstvenog osiguranja, a jedino u predškolskom i školskom uzrastu “porastao” broj poseta stomatolozima, ni najmlađi ne mogu baš da se pohvale oralnim zdravljem.

  Podaci Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” pokazuju da svaki školarac, ali samo u proseku, zubara posećuje dva do dva i po puta godišnje. To je, na godišnjem nivou, ukupno oko dva miliona poseta stomatološkim službama.
   
  Od svih stomatologa pod krovom državnih zdravstvenih ustanova, dovoljno posla, često zahvaljujući sistematskim pregledima, imaju jedino dečji zubari. A njih je sve manje: prema podacima “Batuta” pre deceniju i po bilo ih je 827, pre pet godina – 786, a sada na odeljenjima dečje stomatologije radi ukupno 451 zubar. Među njima su i 43 na specijalizaciji.
   
  – Mi smo jedan od domova zdravlja koji je uspeo da u velikoj meri sačuva školske ambulante – kaže za “Novosti” dr Aleksandra Rajčević, specijalista dečje preventivne stomatologije u DZ Stari grad, u Beogradu. – Ostalo nam je sedam ordinacija. Nezadovoljni smo zbog zatvaranja nekih ordinacija, jer smo imali veliki broj pacijenata. Deci su one bile dostupne i češće su išli na preglede, nego što sada dolaze u dom zdravlja.
   
  A ovaj DZ je jedan od retkih. U mnogim mestima većina školskih ordinacija je zaključana. I one koje rade imaju dotrajalu opremu, jer para za kupovinu nove nema. Finansiraju se iz zdravstvene kase, a škola samo daje prostor.
   
  Prema rečima dr Aleksandra Cvetkovića, stomatologa i načelnika Nišavskog okruga, u očajnom stanju su i ordinacije i dečji zubi.
   
  – U poređenju sa decom iz inostranstva, kod nas ima mnogo više karijesa i deformiteta vilica – navodi dr Cvetković. – Malo je reč o nemaru, ali ima mnogo grešaka i u zdravstvenom sistemu. U Doljevcu, recimo, o zdravlju zuba 6.000 dece brinu samo dva dečja stomatologa. Samo jedan ortodont pravi proteze u celom Doljevcu, sa 20.000 stanovnika.
   
  S druge strane, kaže, u Nišavskom okrugu svaka veća škola sačuvala je stomatološku ambulantu.
   
  Kada je država prestala da finansira rad stomatologa za odrasle, mnoge kolege preorijentisale su se na dečju stomatologiju – objašnjava dr Aleksandar Cvetković. – Država plaća njihove usluge i tu su nastale mnoge zloupotrebe. Neke kolege na papiru imaju po 500 sistematskih pregleda ili fluorizacija, a u praksi je to nekoliko puta manje.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE