Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Doktorima preskupa obnova licence

    Od 24 boda, koliko godišnje treba da sakupe za obnovu dozvole za rad, koja važi sedam godina, lekari polovinu mogu da prikupe kroz programe koje organizuju zdravstvene ustanove, a za ostatak bodova sami moraju da plate učešće na seminarima.
     
    A za učešće na tim skupovima treba da izdvoje od nekoliko hiljada dinara u Srbiji do par stotina evra, koliko koštaju stručni programi u inostranstvu.

    U prikupljanju bodova svojim članovima pomaže i Lekarska komora Srbije. Kroz besplatne programe edukacije, koju je LKS organizovala, prošle godine više od 10.000 lekara dobilo je poene za licencu.
     
    Za veliki broj programa lekari sami plaćaju kotizaciju ili pokušavaju da nađu sponzore među farmaceutskim kućama – kaže dr Tatjana Radosavljević, direktor LKS. – Spisak akreditovanih programa za zdravstvene radnike dostupan je na sajtu Zdravstvenog saveta i LKS, pa svaki doktor može da kombinuje i napravi svoj plan sakupljanja bodova. Međutim, većina programa je skupa.
     
    Pojedini lekari smatraju da su edukativni seminari postali obična trka za bodovima. Uz to, jedan od problema, kako govore, jeste i ponašanje direktora koji im ne odobravaju odsustvo s posla.
     
    – Direktori nisu obavezni da plaćaju edukaciju, ali su dužni da odobre odsustvo onima koji idu na takve skupove – objašnjava Radosavljević. – To se radi po prethodno usvojenom planu stručnog usavršavanja. Uz to, bolnice su dužne da za svoje zaposlene prave internu edukaciju, koja se održava u zdravstvenim ustanovama. Trebalo bi da se ova oblast uredi preciznije. Trebalo bi dozvoliti prenošenje određenog broja bodova iz jedne godine u sledeću. Na primer, ako neko ove godine više posećuje seminare koji donose veći broj bodova i tako sakupi više od neophodna 24, da taj „višak“ može da prenese u sledeću godinu.
     
    I doktor Zoran Savić, predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, smatra da su cene kotizacije, za učešće na seminarima, previsoke. Jer, zdravstveni radnici često moraju da plaćaju i put i smeštaj.
     
    – Kompletnu edukaciju bi trebalo da preuzme komora i da ona bude besplatna – kaže dr Savić. – I samu organizaciju bi trebalo LKS da preuzme, jer bi sve bilo mnogo efikasnije. Ovako se sve prepušta pojedinim agencijama.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE