Beograd dobija prvi privatni studentski dom

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Beograd dobija prvi privatni studentski dom

  Prestonica će u septembru dobiti prvi privatni studentski dom, koji će se nalaziti u zemunskom naselju Altina. Bilo je nagoveštaja da bi za tu namenu mogla da se upodobi i jedna višespratnica na Novom Beogradu, ali je vlasnik tog objekta u međuvremenu odustao od namere da stanove čija je prodaja slabo išla pretvori u sobe za akademce.
   
  – Vlasnik objekta na Novom Beogradu je obustavio adaptaciju zgrade, što znači da nije u mogućnosti da primeni kriterijume i standarde koji su propisani za studentske domove. Nije danas lako izboriti se sa problemima u građevinarstvu i ekonomskom krizom – kaže Zoran Trninić, pomoćnik ministra prosvete za studentski i učenički standard.  
   
  Tako je u trci ostala samo zgrada u Altini, koja je trebalo da bude hotel, ali je vlasnik odlučio da prihvati poziv Ministarstva prosvete i svom objektu promeni namenu.
   
  – Na tu lokaciju računamo u septembarskoj podeli soba, u Altini bi trebalo da bude mesta za 150 akademaca. Vlasniku predstoji pravni deo posla – od registrovanja firme do ispunjavanja svih zakonom propisanih procedura – objašnjava Trninić.
   
  Prema Pravilniku o kategorizaciji domova, kandidati za preimenovanje poslovnih objekata u privatne studentske domove treba da uvedu Hasap standard, opreme sobe, naprave čitaonice, uposle obezbeđenje i stručni kadar, obezbede sve higijenske i tehničke uslove za funkcionisanje doma. Neophodno je da garantuju da će u sledeće najmanje četiri godine obezbediti sredstva za funkcionisanje ustanove. Mesečna cena boravka biće poznata posle sklapanja ugovora o prijemu privatnih domova u okvire studentskog standarda.
   
  U ovim domovima moći će da borave i budžetski i samofinansirajući studenti, ali i polaznici privatnih fakulteta.  

  Zainteresovani i u Novom Sadu
   
  – Našem ministarstvu javio se i konzorcijum investitora iz Novog Sada. Oni sa mađarskim partnerima planiraju da do septembra u glavnom gradu Vojvodine završe adaptaciju zgrade u kojoj bi moglo da boravi između 300 i 400 akademaca. Dobro je da se za ulaganje u studentski standard interesuju i privrednici van Beograda – ističe Zoran Trninić, pomoćnik ministra prosvete.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE