Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Češka „Alta“ na Pešteru gradi TE vrednu 500 miliona eura

    Kompanija „Alta“ iz češkog grada Brno zainteresovana je za izgradnju termoelektrane na Pešteru, u blizini Sjenice, u koju će uložiti oko pola milijarde evra i zaposliti oko 1.000 ljudi. Biće to, nema sumnje, najveća investicija u Sandžaku, kažu u Novom Pazaru.

    Pregovori predstavnika Vlade Srbije i poznate češke firme se privode kraju, a raspisivanje tendera za izvođača radova, kako se najavljuje, očekuje se najkasnije do kraja godine.

    Kapacitet termoelektrane biće od 300 do 350 megavata, a direktor sjeničkog rudnika uglja „Štavalj“ Mensur Turković kaže da će ona imati veliki značaj za Peštersku visoravan, ali i za celu regiju.

    Turković veruje da će njenom izgradnjom konačno početi eksploatacija ogromnih rezervi uglja.

    Planiramo otvaranje još jedne jame koja će raditi samo za tu termoelektranu, ali i modernizaciju postojeće. Kada dođe ova moćna češka kompanija, uradićemo ozbiljnija istraživanja na celom Pešteru, jer je poznato da ovde ima uglja na više lokacija. Očekujemo da će biti zaposleno oko 1.000 radnika, kaže Turković.
     

    Direktor Agencije za ekonomski razvoj Sandžaka (SEDA) Samir Kačapor smatra da bi ova termoelektrana mogla da preporodi Sandžak, da utiče na njegov razvoj, ali i na otvaranje novih radnih mesta.

    Osim toga, izgradnjom ove termoelektrane poboljšali bismo železničku i putnu infrastrukturu, jer je Vlada Češke zainteresovana da finansira izgradnju železnice od Raške do Novog Pazara i dalje do Peštera i rudnika u „Štavlju“, kao i povezivanje sa prugom Beograd-Bar. Mi smo već potpisali ugovor sa češkom razvojnom agencijom za ekonomski razvoj Peštera, a oni su već realizovali milionski projekat vodosnabdevanja Štavlja. Ovo je samo nastavak naše uspešne saradnje, istakao je Kačapor.

    Česi, s druge strane, obećavaju da će termoelektrana biti poslednja reč tehnike i da neće ugrožavati životnu sredinu i netaknutu prirodu, kao i da će uložiti puno novca u filterska i druga zaštitna postrojenja. 
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE