U Paraćin stiglo prvih 70 junica, podela u junu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  U Paraćin stiglo prvih 70 junica, podela u junu

  Za poljoprivrednike Paraćina stiglo je prvih 70 steonih junica simentalske pasmine iz Austrije, od 300 koliko ih je za njih kupila Skupština opštine, a raspodela će početi tokom juna.

  “Junice su stigle, prva tura od 70 grla smeštena je u karantin na farmi u selu Vitance kod Despotovca”, rekao je predsednik opštine Paraćin Saša Paunović. On je najavio da će junice, posle mesec dana boravka u karantinu, biti podeljene stočarima koji su se javili na upravo završeni konkurs.

  “Svaki poljoprivrednik koji se javio imaće šansu da dobije jednu kvalitetnu steonu junicu, a svako selo će dobiti po jedno grlo”, rekao je Paunović i istakao da će raspodela biti obavljena izvlačenjem “iz šešira”, prema pravilima Saveza za poljoprivredu.

  Paunović je podsetio da su junice kupljene sredstvima budžeta Fonda za poljoprivredu Skupštine opštine Paraćin i “to je najveća investicija u poljoprivredi do sada”.

  Na konkurs se javilo 215 stočara, a cena jedne junice je 2.400 evra. Da bi je dobili, poljoprivrednici moraju imati u domaćnistvu najmanje četiri člana porodice, dva ženska grla goveda starija od 18 meseci, odgovarajuće objekat za čuvanje goveda i najmanje tri hektara obradivog zemljišta u vlasništvu ili pod zakupom, propisano je pravilima Saveza za poljoprivredu.

  Pre Paraćina, u Pomoravskom okrugu, Jagodina je za svoje poljoprivrednike u Nemačkoj kupila i podelila 210 junica, a Svilajnac 250 junica.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE