Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    RS: Odlaganje starih lekova u apotekama

    Veliki broj građana RS u svojim domaćinstvima ima takozvane kućne apoteke, u kojima ima i lekova sa isteklim rokom trajanja, a kojih se često rešavaju bacanjem u kontejnere sa ostalim otpadom, što je vrlo opasno po životnu sredinu.
     
    Iz tog razloga apoteke će pravilnikom, čije skoro donošenje najavljuju u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, biti obavezne da u svojim prostorijama instaliraju posebne kontejnere ili kutije u koje bi građani ubuduće mogli da odlažu lekove sa isteklim rokom trajanja, kako bi dalje pravilno bili zbrinuti i uništavani.
     
    Sve ovo biće regulisano u saradnji pomenutog i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, a doneseni podzakonski akt, koji se tiče samo ove oblasti, biće u skladu sa evropskim propisima.
     
    U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS kazali su da je Farmaceutsko društvo RS u 2010. godini sprovelo pilot projekat prikupljanja i zbrinjavanja lekova iz „kućnih apoteka“, a time se građanima nastojalo ukazati na potrebu pravilnog zbrinjavanja ovih medikamenata.
     
    „Farmaceutsko društvo RS ima u planu da, uz podršku Ministarstva, uspostavi sistem kontinuiranog zbrinjavanja lekova isteklog roka iz domaćinstava“, rekli su u ovom ministarstvu.
     
    U okviru sertifikacionih standarda za apoteke, naveli su oni, jedan od kriterijuma je obaveza apoteka da na vidnom mestu postave adekvatno označene kontejnere za potrebe prikupljanja farmaceutskog otpada iz domaćinstava.
     
    Naime, zbrinjavanje otpada u RS regulisano je Zakonom o upravljanju otpadom, a podzakonskim aktima ove godine biće uređen način brige o svakoj vrsti otpada posebno – od kućnog, preko elektronskog, do medicinskog.
     
    Inače, farmaceuti smatraju da je odlaganje medikamenata sa isteklim rokom trajanja, zajedno sa ostalim otpadom opasno, jer može doći do zagađenja životne sredine, a samim tim i ugrožavanja zdravlja stanovništva. Navode da lekove sa isteklim rokom trajanja tretiraju kao opasni otpad i da je to glavni razlog zašto stare lekove ne bi trabalo da čuvaju kod kuće i mešaju sa drugim kućnim otpadom.
     
    Nataša Stanojević, komercijalni menadžer zdravstvene ustanove „Moja apoteka“, rekla je da do sada nisu organizovano prikupljali lekove isteklog roka trajanja iz kućnih apoteka. Ona je navela da je, prema poslednjim informacijama koje imaju iz Farmaceutskog društva RS, u toku izrada zakonskih procedura, kojima bi bilo regulisano prikupljanje tog otpada iz kućnih apoteka građana.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE