Prokopijević: Ekonomija u rukama izvršne vlasti

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Prokopijević: Ekonomija u rukama izvršne vlasti

  Ekonomista Miroslav Prokopijević izjavio je da izbor Tomislava Nikolić za novog predsednika Srbije neće imati nikakav uticaj na ekonomiju zemlje, ukoliko on ostane u okviru mandata, koji se uglavnom svodi na protokolarne dužnosti. “Ako se napravi kartel da je on predsednik, a da je njegova stranka (Srpska napredna stranka) ta koja ulazi u vlast, onda je to druga situacija, jer su oni malo manje protržišni i manje za vladavinu prava od dosadašnje koalicije”, kazao je Prokopijević agenciji Beta.
   
  Prokopijević je ocenio da pobednika na predsedničkim izborima čeka “prilično loša situacija” u zemlji, jer, kako je istakao, ono što se dešavalo do sada “ne može da se održi u ostatku godine i u 2013. godini”.
   
  Sada će biti potrebni određeni rezovi, smanjivanje budžeta. Mora će da se odluči gde će se štedeti. Da li će to biti penzije i plate, da li će to biti javne nabavke i kapitalna ulaganja, ali je to stvar vlade na kojoj je izvršna vlast, a ne predsednika”, rekao je on.
   
  Prokopijević smatra da ni demokrate, ni naprednjaci “nisu za vladavinu prava i protržišnu privredu”, ali da su demokrate i grupa oko njih “za nijansu više za te dve stvari”. On je zaključio da ukoliko se do sada na ekonomskom polju nije ništa dešavalo, potencijalna vlada naprednjaka i socijalista može značiti da će u toj oblasti biti “možda još i malo gore”.
   
  Ekonomista Miroslav Zdravković takođe ocenjuje da izbor Tomislava Nikolića za predsednika Srbije neće imati mnogo uticaja na ekonomiju zemlje. Istakao je da se Srbija nalazi u vrlo lošoj ekonomskoj situaciji, koja je posledica krize u Grčkoj i Italiji i da je zbog toga neophodna stabilna vlada jer bi, kako je rekao, vlada sastavljena od mnogo partija značila dodatnu nestabilnost.

  “Najgore bi bilo da se uopšte ne postigne dogovor i da udjemo u nove izbore. Rešenje treba tražiti što jednostavije, jer su ekonomski problemi Srbije veliki i nagomilani”, naveo je Zdravković.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE