Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Crnogorci do stana bez žiranata

    Crnogorski fond za solidarnu stambenu izgradnju potpisao je u martu sporazum sa italijanskom „Infogrupom“ o formiranju prve stambene štedionice u Crnoj Gori. Ova institucija omogućiće onima koji nemaju rešeno stambeno pitanje da dođu do stana po povoljnijim cenama od tržišnih.
     
    Stambena štedionica je prvi projekat ove vrste u Crnoj Gori. Njen cilj će biti prikupljanje depozita građana i preduzeća, odobravanje kredita za rešavanje stambenog pitanja i opremanje stanova štediša.
     
    Suština je da će oni koji nemaju mogućnosti da kupe stan ili podignu kredit za kupovinu po trenutnim uslovima na tržištu, moći da ulažu u štedionicu. Nakon dve godine stiču pravo na podizanje kredita po uslovima povoljnijim od onih koje nude komercijalne banke u Crnoj Gori.
     
    Uplate će biti na mesečnom nivou i neće biti limitirane, odnosno zavisiće od materijalnih mogućnosti pojedinca. Novac koji bi se ulagao predstavljaće, u stvari, učešće za kupovinu stana. Ono će se kretati oko deset odsto od ukupne cene stana. Kamate će, kako tvrde iz CFSSI, iznositi od 3,5 do 4,2 odsto, biće upola niže od kamata koje nude banke.
     
    Danilo Popović, predsednik odbora direktora CFSSI, rekao je za „Novosti“ da će kvadrat stana, koji će se u okviru ovog projekta graditi, koštati od 600 do 750 evra.
     
    – Radi se o najpovoljnijim uslovima za kupovinu stana u Crnoj Gori. Na ovaj način će svako ko bude član štedionice, moći da dođe do stana ili kredita za adaptaciju po veoma povoljnim kamatama i uz cenu kvadrata gotovo upola jeftinijom od tržišne. Ovakvi projekti su se pokazali kao uspešni svuda u svetu i ne vidim razlog zašto ne bi mogao da se realizuje i kod nas – kaže Popović.
     
    Ono po čemu će se uslovi u štedionici razlikovati od banaka je i to da za dobijanje kredita neće biti potrebni žiranti ni nekretnina na koju bi se stavila hipoteka. Građanin će jednostavno moći da kupi stan na lizing, odnosno staviće hipoteku na stan koji kupuje. Krediti će moći da se podignu na period od 20 godina.
     
    Jedino što još koči formiranje stambene štedionice je zakon čije se izglasavanje čeka u parlamentu. Kada zakon bude usvojen, stvoriće se uslovi da se krene u projekat. Popović se nada da će se to desiti do kraja godine, a prva ulaganja očekuje već u januaru.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE