Overavanje knjižica i posle 3. juna

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Overavanje knjižica i posle 3. juna

  Građani bi do 3. juna trebalo da izaberu bar jednog lekara da bi mogla da im bude overena zdravstvena knjižica, ali ako to ne učine do tada, moći će za lekara da se opredele i u narednom periodu, izjavila je pomoćnica ministra zdravlja Zorica Pavlović.

  Prema njenim rečima, oni koji ne budu imali overene knjižice moći će da dobiju hitnu medicinsku pomoć besplatno, na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, ali ne i “potpunu” lekarsku pomoć. Pavlović je navela da je, prema podacima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), 6, 7 miliona građana do sada izabralo lekara, tačnije oko 81 odsto njih. Ona je navela da je, na primer, na teritoriji Beograda, u domovima zdravlja svog lekara izabralo više od 90 odsto građana, što, kako je kazala, nije mali broj.

  Pavlović je istakla da je uslov za overu knjižica, osim izabranog lekara, i redovna uplata doprinosa za zdravstveno osiguranje i podsetila da je zbog neredovnih uplata poslodavaca načinjen dug od 85 milijardi dinara. Kako je kazala, odnedavno je omogućeno da kada poslodavac počne da uplaćuje doprinose i nastavi to redovno da čini, knjižica građanima može biti overena na tri mesesa, bez obzira što sva ranija dugovanja nisu izmirena.

  Objašnjavajući šta je cilj uvođenja mere obaveznog izbora lekara, Pavlović je kazala da je glavni cilj uspostavljanje efikasnijeg i boljeg zdravstvenog sistema, kao i da se pozivanjem na preventivne i skrining preglede i programe spreči nastanak većih oboljenja.

  “Cilj je i da se više od 80 odsto potreba pacijenata zadovolji na nivou primarne zdravstvene zaštite, jer oni uglavnom sada preko primarnog prelaze na sekundarni ili tercijarni novo”, kazala je ona, dodajući da je za početak uslov da građani imaju bar jednog izabranog lekara, a da kasnije što veci broj njih ima bar dva izabrana lekara.

  Takođe je navela da bi svaki izbarani lekar trebalo da poziva svoje pacijente na preventivne i skrining programe i da se ostvari bolja veza između lekara i pacijenata. Kako je kazala, oni koji do sada nisu izabrali lekara, očigledno da nisu imali potrebu za lečenjem, a prvi put kad dođu moći će da izaberu lekara i da im se potom overi i knjižica.

  Objašnjavajući proceduru, ona je kazala da pacijenti prilikom izbora dobijaju potvrdu i kopiju, koju mogu da zadrže, a da se podaci o izboru lekara šalju iz Doma zdravlja u filijalu RFZO. “Ukoliko prilikom overe bude nekih problema, pacijent može pokazati kopiju kao dokaz da je izabrao lekara”, kazala je Pavlović.

  Ona je navela da ukoliko neko od pacijenata nije zadovoljan svojim lekarom, on može i ima pravo da promeni lekara, a zdravstvene ustanove su dužne da im to i omoguće.

  Govoreći o primedbama Agencije za borbu protiv korupcije koja smatra da obavezivanje građana da do 3. juna moraju izabrati lekara predstavlja uskraćivanje Ustavom zagarantovanih prava na zdravstvenu zaštitu i otvara mogućnost za korupciju, ona je kazala da su predstavnici Ministarstva zdravlja iznednađeni time i da smatraju da se o tome ne može izjašnjavati agencija, već samo Ustavni sud.

  Kako je kazala, odredba Zakona o zdravstvenom osiguranju koja propisuje da građani do 3. juna izaberu lekara prošla je mišljenje svih resornih ministarstava i nadležnih ustanova i pre usvajanja nije bilo nikakvih primedbi na račun njene ustavnosti .”Nismo imali primedbe, a sve zemlje Evropske unije imaju postupak izbora lekara koji se nameće određenim mehanizmima. Važno je znati da ovo nije nametanje i ograničavanje prava, ovo je uvođenje procedura, što takođe spada i u antikoruptivnu meru”, kazala je Pavlović.

  Prema podacima RFZO, do sada je od 6,9 miliona zdravstvenih osiguranika 6,7 miliona njih izabralo bar jednog lekara. Lekara opšte prakse izabralo je više od četiri miliona osiguranika, pedijatra 992.000, ginekologa više od milion žena, a stomatologa 610.231 osiguranika.

  Kada je u pitanju odlazak kod izabranog lekara, u većini beogradskih domova zdravlja pregledi kod izabranih lekara se zakazuju telefonom, dok je na primer na Paliluli to moguće učiniti i putem SMS-a.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE