Moguća dijaliza u inostranstvu, refundacija troškova

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Moguća dijaliza u inostranstvu, refundacija troškova

  Građani Srbije kojima je neophodna dijaliza ove godine moći će da je obave svuda u Evropi, a troškovi će im po povratku u zemlju biti refundirani, najavila je Sanja Mirosavljević iz Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje.
   
  Mirosavljević je rekla da bi pacijent, osiguranik Fonda, koji je na dijalizi trebalo da se javi matičnoj filijali u mestu stanovanja i navede period u kojem neće biti u Beogradu i koliko će dana provesti u inostranstvu. Troškove dijalize snose sami pacijenti u inostranstvu, a po povratku u zemlju oni se refundiraju u visini troškova dijalize koja se plaća u Srbiji, objasnila je Mirosavljević, gostujući na TV Pink.
   
  Po povratku u zemlju pacijenti bi trebalo najpre da se jave matičnoj filijali sa neophodnom kompletnom medicinskom dokumentacijom o usluzi koja im je pružena u inostranstvu i fiskalnim računom i obrate svom lekaru, kazala je Mirosavljević.
   
  Podsećajući da cena dijalize u zdravstvenim ustanovama iznosi više od 7.000 dinara, dok je u kućnim uslovima nešto skuplja, ona je rekla da su standardi dijalize u Srbiji na svetskom nivou i da je kapacitet u KBC u ustanovi “Dragiša Mišović” proširen sa 68 novih dijaliznih mesta.
   
  Upitana o poražavajućem rezultatu Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa, prema kojem je zdravstvo u Srbiji na poslednjem mestu u Evropi, Mirosavljević je odgovorila da je reč o istraživanjima koja su nerealna, jer se u Srbiji po stanovniku odvaja u toj oblasti 240 evra, od čega polovina odlazi za zaposlene u zdravstvu i za njihove plate.
   
  Budžet fonda za ovu godinu je 205 milijardi dinara, od čega polovina novca odlazi za zaposlene u zdravstvu, energente, bolničke dane i kompletnu zdravstvenu zaštitu i malo novca ostaje za lečenje, rekla je Mirosavljević.
   
  “Po glavi stanovnika imamo 125 evra”, rekla je ona i dodala da je, ako se uzme u obzir ta činjenica, standard u toj oblasti izuzetno dobar.
   
  I u Evropi se zdravstvo susreće sa krizom i u Danskoj, gde se po glavi stanovnika odvaja po 3.000 evra, opao je nivo zdravstvene zaštite, kaže Mirosavljević. “Ako nema novca, a opet imamo standarde kakve imamo, ne možemo da se svrstamo nikako na poslednje mesto”, rekla je Mirosavljević.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE