Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Subvencijama ka smanjenju uvoza mesa

    Prema rečima ministra poljoprivrede Dušan Petrović izvoz poljoprivrede u 2011. biće povećan za oko pola milijarde na oko tri milijarde dolara. Ujedno je i nagovestio da će vlada uskoro subvencionisati tov teladi sa 50 evra i prasadi sa pet evra po grlu, kako bi bio smanjen uvoz mesa.

    – Na domaćem tržištu nema dovoljno mesa i trenutno se uvozi, ali veoma brzo uslediće podsticaji Vlade za tov grla stoke – rekao je ministar Petrović na okruglom stolu „Selu u susret“, koji je organizovao Odbor za selo Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).

    Domaća poljoprivreda učestvuje sa 10 odsto u bruto domaćem poroizvodu (BDP) zemlje i oko 800.000 porodica ostvaruje prihode od poljoprivrede, a polovina od toga se bavi samo tom delatnošću, naveo je Petrović.

    Ministar je kazao i da se ove godine prijavilo 250.000 poljoprivrednih domaćinstava za regresirano gorivo, za oko 1,5 miliona hektara obradive površine.

    Petrović je upozorio da će Ministarstvo strogo kontrolisati da li je na pravi način iskorišćeno 12.000 dinara subvencija po hektaru i dodao da je ove godine uvedena novina – „referentni prinos“.

    Ukoliko se ustanovi da novac od subvencija nije utrošen na pravi način, poljoprivredni proizvođači će morati da vrate novac, upozorio je Petrović.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE