Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nemački RWE napušta projekat Nabuko

    Nemačka energetska kompanija RWE objavila je danas da razmatra mogućnost da se povuče iz projekta izgradnje gasovoda „Nabuko“, koji treba da smanji zavisnost Evropske unije od ruskog gasa.

    „Razmatramo projekat kako bismo videli da li su na snazi naši komercijalni i strateški zahtevi,“ rekao je portparol ove kompanije za AFP, delimično potvrđujući izveštaj u nemačkom nedeljniku „Špigl.“

    Mađarska naftna kompanija MOL je krajem aprila saopštila da želi da proda svoje akcije u ovom projektu, kao i da će zaustaviti njegovo finansiranje zbog ozbiljne zabrinutosti, vezane za menadžment i strukturu projekta, kao i za izvore gasa.

    Projekat „Nabuko“, čija se cena procenjuje na više od 12 milijardi dolara, namenjen je za transport 31 milijade kubnih metara gasa godišnje iz prikaspijskog regiona u Evropu, preko Turske, Bugarske, Rumunije, Mađarske i Austrije, počev od 2017. godine. Taj gasovod je direktan konkurent ruskom projektu „Južni tok“, kako za resursnu bazu, tako i na tržištu plasmana.

    Sporazum o saradnji u projektu „Nabuko“ potpisali su u oktobru 2002. mađarski MOL, austrijski OMV, bugarski „Bulgaraz“, rumunski „Transgaz“, turski BOTAS i nemačka kompanija RWE.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE