Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Boka Kotorska izvozi školjke

    Uzgajalište „Školjke Boke“, kod Orahovca i izvorišta reke Ljute, jedino te vrste u Crnoj Gori, u petak započinje tržišnu eksploataciju prve crnogorske kamenice. Vlasnik uzgajališta Nevres Đerić kazao je za „Novosti“ da će se ostrige plasirati isključivo preko firme „Cogi centar“, po ceni od dva evra za komad, čija je prosečna težina između 80 i 100 grama.


    – U cenu je obračunat i PDV, a novi crnogorski brend – crnogorska kamenica, prodavaće se i na uzgajalištu „Školjke Boke“, gde će u ponudi biti i dagnje po ceni od jedan i po, pa do dva evra za kilogram – rekao je Đerić. – Za ostrige postoji veliko interesovanje, kako u Crnoj Gori, tako i u zemljama okruženja, pa neće biti problema u vezi sa plasmanom ove izuzetno cenjene školjke.

    Plasiranje svog proizvoda Đerić započinje posle deset godina od početka bavljenja ovim poslom i uspešnog završetka kursa u Instititu za biologiju mora, pod vođstvom eminentnog italijskog stručnjaka Marija Busanija, i posle više od tri godine od postavljanja prvog zasada mlađi donete iz Stona.

    – Na značajnoj pomoći bih se zahvalio pokojnom profesoru Jovanu Stjepčeviću, koji je o kamenicama uradio i doktorsku disertaciju, kao i direktorima Instituta za biologiju mora u Kotoru, Sretenu Mandiću i Aleksandru Joksimoviću. U posao sam uložio značajna materijalna sredstva, a na putu do prvih ostriga uzgajalište je preživelo i nekoliko napada orada, glavne opasnosti za ovu vrstu posla.

    Predatori su do sada uništili znatan deo nasada (između 400.000 i 600.000 mlađi kamenica), što je utvrđeno i kontrolom koju su uradili ronioci kluba „Arsenal“ iz Tivta i republički inspektor.

    Đerić najavljuje da će u nastavku uzgoja kamenica biti primoran da traži partnera i dodatni kapital. A bilo bi potrebno poboljšati status uzgajivača školjki kroz saradnju s Ministarstvom za poljoprivredu i ruralni razvoj, Javnim preduzećem „Morsko dobro“ i Institutom za biologiju mora u Kotoru.

    Uzgajalište se nalazi u neposrednoj blizini izvorišta reke Ljute, gde je voda izuzetno čista. Izveštaj Specijalističke veterinarske laboratorije o ispravnosti hrane ukazuje na to da voda ima propisane vrednosti mikrobiološke ispravnosti.

    Napad orada 
     
    Analiza urađena u Laboratoriji za ihtiologiju i morsko ribarstvo Instituta za biologiju mora, na četiri jedinke orade vrste sparus aurata, ulovljene u periodu od 24. do 27. marta ove godine, u neposrednoj blizini uzgajališta, pokazala je da su u želucima većih primeraka orada pronađeni ostaci kamenica.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE