FDA: Lek "Truvada" može sprečiti infekciju virusom AIDS-a

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  FDA: Lek “Truvada” može sprečiti infekciju virusom AIDS-a

   
  Američka Federalna agencija za hranu i lekove (FDA) objavila je da rezultati revolucionarne studije pokazuju da jedna popularna tableta, koja se koristi u borbi protiv HIV-a, može pomoći i zdravim ljudima da spreče infekciju virusom koji izaziva AIDS.

  FDA će održati sastanak na kome će raspravljati da li bi lek “Truvada” trebalo da bude odobren za ljude kod kojih postoji rizik da se zaraze sidom putem seksualnih odnosa. Pozitivne kritike FDA sugerišu da će spomenuta tableta postati prvi lek koji je odobren za prevenciju protiv HIV-a kod visokorizičnih pacijenata.

  Stručnjaci FDA su zaključili da bi preventivno korištenje “Truvade” moglo da zaštiti od infekcije ozbiljnom i smrtonosnom bolešću koja zahtjva lečenje tokom celog života”, prenosi AFP.

  Usprkos pozitivnim rezultatima, kritičari su istakli da pacijenti moraju biti pažljivi i da koristiti tablete svakog dana. Na kliničkim testovima pacijenti se nisu redovno uzimali lek, a stručnjaci naglašavaju da u stvarnom životu ljudi češće zaboravljaju uzeti terapiju nego na kliničkim testovima.

  HIV napada imunitet i ako se ne leči odgovarajućim lekovima, razvija se u AIDS, smrtonosno stanje u kojima se telo ne može obraniti od spoljnih infekcija. Budući da se “Truvada” već nalazi na tržištu, pojedini lekari trenutno propisuju ovaj lek kao preventivnu meru. Zeleno svetlo FDA bi omogućila farmaceutskoj kompaniji „Garland Science“ da svoj lek službeno plasira na tržište za novu svrhu.

   

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE