Građani proverili zdravlje u "Tramvaju zvanom srce"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Građani proverili zdravlje u “Tramvaju zvanom srce”

  Građane koji su se danas našli na okretnici tramvaja u bloku 45, dočekalo je iznenađenje. Od blokova do Banovog brda desetak kardiologa i još toliko medicinskih sestara u čast Evropskog dana srčane slabosti pregledali su građane, davali im savete i radili analize.
   
  Od ulaska na prednja, pa do izlaska na zadnja vrata, Beograđani su prolazili pored četiri punkta na kojima su mogli da izmere pritisak, nivo šećera u krvi, da urade pregled ultrazvukom, ali i EKG.
   
  Oduševljeni građani, mahom stariji, strpljivo su čekali svoj red, a mnogi su poneli svoje rezultate kako bi ih lekari protumačili, jer kako kažu “ne dolazi se često ovako lako do lekara Kliničkog centra.“
   
  – Bolesti srca su svuda su u svetu, pa i u Beogradu najčešći uzrok oboljevanja i smrtnosti. Iako tek radimo na izradi registra obolelih, verujemo da onih koji pate od srčane slabosti ima više nego obolelih od svih oblika karcinoma. Ova bolest je gotovo neizlečiva, ali ranim otkrivanjem kvalitet života obolelih i njegova dužina mogu značajno da se poboljšaju i produže – objašnjava dr Predrag Seferović, načelnik kardiologije u Kliničkom centru Srbije.
   
  Srčana slabost je stanje u kome patološke promene u strukturi i funkciji srca smanjuju njegovu sposobnost da obezbedi dovoljnu količinu krvi koja je potrebna organizmu.
   
  Ona sa sobom povlači loše fizičko i mentalno zdravlje, što dovodi do narušavanja kvaliteta života bolesnika.
   
  Lečenje je dugotrajno i skupo, jer se radi o onesposobljavajućem i smrtonosnom stanju. Zato je najbitnije bolest otkriti na vreme.
   
  – Gušenje, preskakanje srca, oticanje nogu, nemogućnost obolelogh da leži na ravnom, oticanje stomaka i lupanje srca samo su neki od upozoravajućih simptoma, koji bi trebalo da navedu ljude koji ih primete da se obrate lekaru. Ova bolest je gotovo neizlečiva, ali savremenim terapijama može koliko toliko da se drži pod kontrolom – priča dr Dejan Simeunović.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE