Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Oslobodite se zavisnosti od kafe

    Velike količine kafe mogu da budu opasne po zdravlje, a ukoliko pijete više od tri šolje dnevno, možda bi ipak trebalo da razmislite kako da ograničite unos uz neke savete.


    Poznato je da kafa okrepljuje i daje energiju, ali pod uslovom da je konzumirate u određeno doba dana i u ograničenim količinama. Lekari su pre nekoliko decenija otkrili da većina ljudi naručuje ovaj aromatičan napitak iz navike, a ne iz potrebe, mnogi su postali pravi zavisnici.

    Velike količine kafe mogu da budu opasne po zdravlje, a ukoliko pijete više od tri šolje dnevno, možda bi ipak trebalo da razmislite kako da ograničite unos, kaže Keri Gans, autorka knjige „Mala promena ishrane“. Postoje načini da smanjite unos kofeina i to bez propratnih efekata poput pada krvnog pritiska, mrzovolje, umora ili glavobolje.

    – Postepeno smanjujte konzumiranje kafe, a ne naglo, to bi trebalo da ublaži simptome odvikavanja i omogući vam da razvijete nove navike koje će da zamene stare.

    – Naručite nešto drugo u restoranu ili kafiću, za izrazite zavisnike preporučuje se da to bude kafa bez kofeina, gazirani sok ili biljni čaj.

    – Pijte više vode jer ona gasi žeđ za kafom i pomaže da se oslobodite potrebe za kofeinom.

    – Redovno vežbajte da biste regulisali krvni pritisak. Posle fizičke rekreacije neće vam biti potrebna kafa da vas razbudi i podigne vam energiju. Bavljenje sportom oslobađa hormon endorfin, koji opušta organizam i budi prijatna osećanja.

    – Hranite se zdravo, ukoliko jedete nepravilno, bićete hronično malaksali i to ćete kompenzovati ogromnim količinama kafe. Osnovno pravilo je da izbegavate rafinisani beli šećer, proizvode iz pekare i brzu hranu.

    Masna i suviše kalorična hrana nas čini pospanima, zato je posle obilnog ručka mnogim osobama neophodna kafa. Namirnice bogate proteinima, ugljenim hidratima i celulozom, poput mahunarki, žitarica, voća i povrća, podižu energiju, tako da kofein nije potreban.

    Osim toga, trudite se da ne preskačete obroke, nemojte da dozvolite da vam želudac ostane prazan duže od četiri časa jer je u tom slučaju pad krvnog pritiska neminovan.

    – Idite ranije u krevet i naspavajte se, to je najbolje oružje u oslobađanju od kofeinske zavisnosti. Ukoliko imate problema sa nesanicom, probajte da se opustite uz lagane vežbe, čitanje knjiga i aktivnosti koje vas smiruju.

    Mnogi tvrde da ih šolja tople kafe u samoći opušta, što nije tačno jer ih zapravo mir i tišina opuštaju. To će shvatiti čim kafu zamene šoljom čaja, soka ili vode, a efekat bude isti.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE