Svaki osmi upisao hipoteku

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Svaki osmi upisao hipoteku

  U Srbiji je trenutno katastrom nepokretnosti pokriveno 99,3 odsto od ukupno 4.521 katastarske opštine. Ova jedinstvena svojinska evidencija ustrojena je u svim gradovima, a ostalo je da se do kraja juna kompletira u još 37 katastarskih opština seoskog tipa. Time će, konačno, posle više od šest decenija, cela teritorija Srbije biti u „knjigama“.
   
  Prema rečima Nenada Tesle, direktora Republičkog geodetskog zavoda, do sada je posao završen na ukupno 18,5 miliona katastarskih parcela, upisano je 4.425.427 objekata od kojih je 1.912.002 stambenih, 1.733.512 pomoćnih i 779.913 ostalih zdanja. Na osnovu odziva građana da upišu nepokretnosti prilikom javnog izlaganja, koje je RGZ radio po službenoj dužnosti, u Srbiji je evidentirano 713.488 stanova. Upisana je i 934.341 hipoteka, što znači da je gotovo svaki osmi građanin, od oko 7.120.000 stanovnika naše zemlje, za svoju nekretninu upisao „teret“. Jedan referent u katastru dnevno upisuje do deset hipoteka. Na upis tereta čeka se najviše do pet dana, dok se upis svojine odrađuje do maksimum 60 dana.
   
  Da je RGZ odradio veliki posao govori i ocena Svetske banke. Srbija je tako, kada je reč o upisu nekretnina u zvaničnu evidenciju, sa 98. napredovala do 39. mesta od ukupno 183 države u svetu. Analiza SB pokazuje da u Srbiji za upis nepokretnosti ima šest procedura, potrebno je 11 dana, a trošak je 2,8 odsto vrednosti nekretnine.
   
  – I u Beogradu, gde je bilo i najviše posla i problema, pre svega zbog nerešenih imovinsko-pravnih odnosa, uspeli smo da ustrojimo katastar nepokretnosti – ističe Tesla.
   
  – Završeno je javno izlaganje, za gradsko jezgro urađeni su digitalni katastarski planovi i sada se neuporedivo brže dobijaju podaci iz RGZ, jer nema više ručnog prepisivanja već se kopije planova i listovi nepokretnosti jednim klikom štampaju i uručuju vlasnicima. Naravno, zbog procedure, građani čekaju na te dokumente dan-dva, jer službenici prvo moraju da provere da li je za traženu nepokretnost prethodno podnet neki zahtev i da li je on rešen.
   
  Kako kaže Tesla, RGZ je spreman da omogući građanima uvid u bazu podataka o nekretninama putem interneta, ali se čeka mišljenje nadležnih institucija. RGZ sada radi i veliki posao na pripremi tražene dokumentacije za restituciju i to se prioritetno rešava.
   

   

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE