Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bajatović: Srbiji potrebna partnerstva sa GE i „Gaspromom“

    Srbiji su potrebna strateška partnerstva sa kompanijama kao što su „General electric“ (GE) i „Gasprom“, izjavio je u intervjuu časopisu „CorD“ generalni direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović.

    Ta partnerstva su kompatibilna i povećavaju vrednost projekata, rekao je Bajatović i dodao da budući da je saradnja na projektu “Severni tok“ bila dobra, ne vidi razlog zašto ona ne bi bila jednako dobra, ako ne i bolja, na projektu “Južni tok“.

    U tekstu se podseća da je najveća srpska kompanija u sektoru gasa, „Srbijagas“, još od početka 2011. u pregovorima sa jednom od najvećih američkih kompanija, GE, o mogućim ulaganjima u srpski sektor energetike. U planu je da se GE uključi u projekte izgradnje elektrana na gas, većih gasovoda, izgradnju gasovoda „Južni tok“ i podzemnih skladišta tog energenta, a pregovori su i dalje u toku.

    Na pitanje časopisa kako u „Srbijagasu“ planiraju da pomire Istok i Zapad na teritoriji Srbije, budući da je ta kompanija zavisna od ruskog gasa, a GE je velika američka kompanija, Bajatović je objasnio da oslanjanje na ruske dobavljače ima najviše geografskog i ekonomskog smisla i da je saradnja između Istoka i Zapada u interesu srpskog, ruskog i američkog kapitala.

    „Ne vidim problem u pomirenju Istoka i Zapada. Ovo je poslovni aranžman za kojeg smo svi zainteresovani. Budući da su svi uspešno sarađivali na “Severnom toku“, ne vidim razloga zašto se to ne bi ponovilo i na projektu “Južni tok“, rekao je prvi čovek „Srbijagasa“.

    Kad je reč o „Južnom toku“, Bajatović je najavio da će izgradnja deonice u Srbiji početi u novembru. On je dodao da Srbija ne samo da učestvuje u tom velikom međunarodnom projektu, već ima i kompaniju koja je lider u tom projektu, što se nije dogodilo u poslednjih 30 godina.
    Uradili smo puno konkretnog posla, a malo marketinga, pa ljudi u Srbiji nisu svesni velike ekonomske važnosti tog projekta. To je investicija od 1,7 milijardi evra, što je više od ukupne vrednosti ulaganja u Srbiju tokom 2011. godine, istakao je Bajatović.

    Časopis „CorD“ je podsetio na nedavnu najavu generalnog direktora „Srbijagasa“ da će cena gasa biti snižena nakon potpisivanja novog međuvladinog sporazuma sa Rusijom, uz pitanje koliko je to realistično s obzirom na rastuće cene energenata.

    Bajatović je naveo da je ove godine „Srbijagasu“ odobren popust na cenu gasa od 12 odsto, ali je podsetio da se taj energent na srpskom tržištu prodaje po ceni 30 odsto nižoj od uvozne. On je dodao da će, nakon što novi sporazum bude potpisan, „Srbijagasu“ biti odobren dodatni popust, ali maloprodajna cena gasa čak ni onda neće pasti jer će i dalje biti niža od uvozne cene

    Dobra stvar u vezi ugovora sa „Gaspromom“ je što će država sniziti deficit u trgovanju gasom tako što će Rusiji plaćati manje iznose za uvoz, objasnio je Bajatović.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE