Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Cena struje miruje do jeseni

    Struja u Srbiji bar do jeseni neće poskupeti samo zahvaljujući izborima. Dok elektroprivreda u Crnoj Gori traži rast cena kilovata za 25 odsto, a njihove kolege u Hrvatskoj 22 procenta, u „Elektroprivredi Srbije“ sada ne razmišljaju o sličnom zahtevu. Jer, o novoj ceni električne energije još ove godine će odlučivati Vlada, pa će poskupljenje morati da sačeka novi saziv ministara.

    EPS očekuje da struja u sledeće dve godine poraste bar 60 odsto, kako bi mogla lakše da ulaže u izgradnju novih elektrana i obnavljanje starih. Ali planom poslovanja za ovu godinu, domaća elektroprivreda nije predvidela povećanje cena. Jer će tek od sledeće godine o poskupljenju kilovata odlučivati Agencija za energetiku, a u izbornoj godini za to niko od članova Vlade ne bi dao „zeleno svetlo“.

    Cena struje od oko 5,5 evrocenti po kilovat-času u Srbiji najniža je u Evropi, ističu u EPS. Poskupljenje je neophodno kako bismo mogli da nastavimo sa investicijama i razvojem. Ipak, nećemo tražiti povećanje cene bar do jeseni.

    Ali u Crnoj Gori gde već nekoliko godina Regulatorna agencija za energetiku kroji cenovnike električne energije, EPCG zatražila je poskupljenje od 25 odsto, iako domaćinstva od početka godine već plaćaju sedam odsto skuplje. I u Hrvatskoj, gde svaki kilovat košta oko 9,5 evrocenti, zahtevaju da posle dve godine cena poraste, a za to dobijaju podršku iz Vlade.

    Poređenje evropskih cenovnika pokazuje da najskuplju struju – čak 30,7 evrocenti, zbog velikog udela obnovljivih izvora energije – plaćaju Danci. Za njima slede Nemci, Belgijanci i Holanđani. Cena struje u Bugarskoj najniža je u EU, jer tamo nuklearni blokovi proizvode jeftine kilovate. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE