Kina će s 10 milijardi dolara kreditirati Istočnu Evropu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kina će s 10 milijardi dolara kreditirati Istočnu Evropu

  Kineski premijer Ven Đabao najavio je otvaranje kreditne linije od 10 milijardi dolara za projekte saradnje s istočnom i srednjom Evropom u na početku privrednog foruma 16 čelnika zemalja iz te regije u Varšavi.
   
  “Da bismo produbili saradnju između naših zemalja i regija, kineska vlada odlučila je da otvorii posebnu kreditnu liniju od 10 milijardi dolara kojima će podržati projekte saradnje u infrastrukturi, novim tehnologijama i zelenoj provredi”, rekao je Ven na međunarodnom radnom sastanku predsednika vlada “Poljska – Srednja Evropa – Kina”.
   
  Peking će osnovati i “kinesko-srednjeevropski fond za saradnju u investicijama“, a u prvoj fazi taj će fond prikupiti 500 miliona dolara”, najavio je.
   
  “Kina će pozvati svoje kompanije da stvore tehnološke i privredne zone u vašim zemljama u narednih pet godina”, najavio je Ven na sastanku koji je okupio i predstavnike 300 kineskih kompanija.
   
  Kina je u regiju srednje i istočne Evrope od 2004. do 2010, uložila 622 miliona evra, no godišnji iznos tih ulaganja udvostručen je zadnjih godina, navodi Institut za razvoj srednje i istočne Evrope.
   
  Ven je najavio da će “Kina sarađivati sa zemljama srednje i istočne Europe kako bi recipročno otvorila tržišta i podstakla komercijalnu razmenu do 100 milijardi dolara 2015. godine
   
   
  Kina strateški partner Srbije u svim oblastima
   
  Premijeri Srbije i Kine Mirko Cvetković i Ven Đabao složili su se na bilateralnom sastanku održanom u Varšavi da dve zemlje imaju odnose na nivou strateškog partnerstva i da postoje veliki potencijali za dalji razvoj ekonomske saradnje.
   
  Srbija pridaje poseban značaj razvoju strateškog partnerstva sa Kinom u svim oblastima, rekao je Cvetković koji je izrazio zadovoljstvo povodom dobre saradnje sa Kinom na projekatima izgradnje mosta Zemun- Borča i revitalizaciji Termoektrane „Kostolac” istakavši da je to od velikog značaja za buduću zajedničku saradnju na ekonomskom planu.
   
  On je, takođe, pohvalio poslovanje kineskih kompanija “Huawei” i ZTE u Srbiji i istakao da njihove primere treba da slede i druge kineske kompanije, kao i da Srbija ubuduće želi što više kineskih direktnih investicija.
   
  Kineski premijer naglasio je da je Srbija važan strateški partner Kine i da postoje veliki potencijali za saradnju dve države u oblasti infrastrukture i energetike.
   
   

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE