Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sada nije moguće promeniti agrarnu politiku

    Ministar poljoprivede i trgovine Dušan Petrović izjavio je danas da u ovom trenutku nije moguće promeniti tekuću agrarnu politiku, jer bi to značilo stavljanje van snage svih uredbi i vraćanje već podeljnih subvencija.

    Petrović je ukazao da bi ispunjenje zahteva dela nezadovoljnih zemljoradnika iz Vojvodine, značilo da vlasnici 250.000 gazdinstava, koji su već koristili regres za gorivo, moraju da vrate taj novac.
    Isti slučaj bi bio i sa 170.000 gazdinstava kojima je do juče isplaćeno dve miliajrde dinara, na ime avansa za prolećnu setvu, kazao je Petrović novinarima u Palati Srbije.

    Petrović je istakao da su resorna ministartva i vlada u ovoj ekonomskoj godini konstituisali novi sistem podrške poljoprivrednoj proizvodnji i promenjena je agrarna politika zato što je to bilo neophodno. On je objasnio da je prošle godine 80.000 poljoprivredeika koristilo državne subvencije, a da je očigledno da će ove godine tu mogućnost imati oko 250.000 gazdinstava. Prošle godine u sistemu subvencija bilo je obuhvaćeno oko milion hektara površine, a ove godine, ta površina ceh biti veća od 1,6 miliona hektara.

    Ministar je istakao „da nije moguće prihvatiti ni predlog o uvođenju dva paralelna sistema subvencionisanja, po površini i količini, jer su oni nespojivi, a mogućnosti zloupotrebe u takvoj situaciji bile bi nesavladive.“ On je ukazao i da bi u tom slučaju trebalo duplo više novca za subvencije i to prema procenama – 35 milijardi dinara. On je podsetio da je prošle godine za davanje po hektaru, bilo izdvojeno ukupno 15 milijardi dinara, a sad je za davanje po količini proizvedne robe, izdvojeno 12 milijardi dinara, plus 10 milijardi za regresirano gorivo.

    Petrović je izrazio žaljenje što se deo nezadovoljnih poljoprivrednika odlučio da pokaže nezadovoljstvo blokadom puteva, jer ugrožavaju prava ostalih građana i onemogućavaju ih da koriste javne saobraćajnice i obavljaju svoje poslove. Prema njegovim rečima, uporno insistiranje na davanju subvencija po površini budi određenu sumnju, da na nekim površinma nije ni bilo ništa zasejano i da su zloupotrebe bile veoma značajne. To znači da su poreski obveznici u Srbiji plaćali novac koji nije mali, a da zauzvrat, kao nacionalna ekonomija nismo imali nikakav efekat.

    Na pitanje novinara da li će poljprovrednici biti prisilno uklonjeni, Petrović je istakao da se policija kao i pravosudni organi bave svojim dužnostima i obavezama, te da nije kompetentan o tome da govori.
    Petrović je istakao da su predstavnici Ministartva u svakodnevnom kontaktu i dijalogu već mesecima sa svim relevantnim udruženjima poljoprivredika, kao i sa delom zemljoradnika, koji tarenutno protestuju zahtevajući vraćanje na stari sistem subvencija.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE