Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Rusi platili poslednju ratu za NIS

    Ruski „Gaspromnjeft“ je u aprilu isplatio poslednju ratu za investicione obaveze predviđene kupoprodajnim ugovorom za 51 odsto akcija Naftne Industrije Srbije (NIS), čime je ispunio uslove sporazuma sa Vladom Republike Srbije, dva meseca pre dogovorenog roka.

    Od 2009. godine „Gaspomnjeft“ u program modernizacije i rekonstrukcije prerađivačkog kompleksa NIS i povećanje ekološke bezbednosti proizvodnih procesa uložio dogovorenih 500 miliona evra, objavila je ruska kompanija na svojoj internet stranici.

    Modernizacija proizvodnje je osnovni uslov da NIS osvoji strateški važnu poziciju lidera balkanskog tržišta derivata. Ključni element programa modernizacije je izgradnja kompleksa lakog hidrokrekinga i hidroseparacije u rafineriji u Pančevu.

    Novi kompleks će kvalitativno promeniti proizvodne parametre, a konkretna dubina prerade će se povećati na 84 odsto, udeo proizvodnje svetlih derivata na 76 procenata, a sem toga povećaće se ekološka bezbednost proizvodnje.

    Količina emisije štetnih materija u atmosferu, među kojima i čvrstih čestica smanjiće se na nivo koji odgovara propisima Evropske unije. Projektom modernizacije, obezbediće se tehnološki maksimum prerade u rafineriji od 4,8 miliona tona godišnje, što će u potpunosti podmiriti potrebe tržšta Srbije i omogućiti izvoz derivata u zemlje balkanske regije.

    Puštanje u rad kompleksa za hidrokreking i hidroseparaciju obezbediće NIS-u prelazak na proizvodnju benzina i evrodizela, sa sadržajem sumpora do 10 ppm, što je u skladu sa ekološkim propisima Evropske unije. Postizanjem projektovanih kapaciteta, rafinerija u Pančevu će proizvoditi oko 640.000 tona benzina godišnje, dok će se produkcija evrodizela povećati 6,5 puta – na 1,5 miliona tona godišnje.

    Izgradnja kompleksa za hidrokreking i hidroseparaciju rafinerije u Pančevu biće završena u trećem kvartalu, a puštanje kompleksa u rad planirano je za novembar 2012.

    Predsednik Odbora direktora NIS-a, prvi zamenik generalnog direktora „Gaspromnjefta“ Vadim Jakovljev istakao je da je njegova kompanija ispunila investicione obaveze pre predviđenog roka, što još jednom potvrđuje da je 2009. vlada Republike Srbije dobila pouzdanog partnera za razvoj petrohemijskog sektora.

    „Modernizacija prerađivačkog kompleksa NIS danas ulazi u finalnu fazu, završava se izgradnja poslednjih objekata, a startovalo je ispitivanje infrastrukturnih mreža i opreme“ rekao je Jakovljev.

    On je istakao da okončanje investicionog ciklusa ne znači i završetak procesa modernizacije rafinerije u Pančevu, dodajući da NIS razrađuje strategiju daljeg razvoja fabrike i njenih proizvodnih kapaciteta, objavljeno je na sajtu „Gaspromnjefta“.

    Strateška saradnja Srbije i Rusije obuhvata i modernizaciju i proširenje podzemnog skladišta gasa Banatski dvor.

    Većinski paket od 51 odsto akcija NIS-a prodat je u decembru 2008. ruskom „Gaspromnjeftu“ za 400 miliona evra, uz obavezu ulaganja oko 550 miliona evra u modernizaciju rafinerije u Pančevu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE