Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Đukić-Dejanović: Probleme poljoprivrednika rešiće nova vlada

    Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović, koja zamenjuje predsednika Republike, sastala se sa nezadovoljnim poljoprivrednicima, koji blokiraju puteve u Vojvodini i poručila im da prekinu blokadu kao i da će probleme zbog kojih protestuju rešavati naredna vlada.


    Đukić-Dejanović je rekla Tanjugu, posle sastanka sa predstavnicima poljoprivrednika u Domu Narodne skupštine, da nije realno očekivati da će vlada promeniti uredbu o subvencionisanju 10 dana pred parlamentarne izbore.
     
    – Razgovarali smo o tome da se nalazimo u predizbornom periodu i da možda nije realno očekivanje da se neke stvari mogu rešiti u roku od pet-šest dana do predizborne tišine. Činjenica je da su ostali u uverenju da vlada, neki političari i državnici nemaju dovoljno razumevanja za njih – prenela je Đukić Dejanović deo razgovora sa poljoprivrednicima.
     
    Prema njenim rečima, razgovarano je i o tome da se način na koji izražavaju nezadovoljstvo može dovesti u vezu i sa određenim političkim manipulacijama, ali i o tome da blokade puteva, s obzirom da neće biti primenjena sila nad nezadovljnim poljoprivrednicima, ne bi trebalo ni njima da daje pravo da ograničavaju slobodu kretanja građana u područjima gde je došlo do blokade.

    – Politika je ušla u određeni broj porodica nezadovoljnih poljoprivrednika i očigledno je da je predizborna kampanja i na ovaj način počela da dobija neko novo lice – smatra Đukić Dejanović.

    Na pitanje ko manipuliše poljoprivrednicima, Đukić Dejanović je rekla da nije ulazila u to ko koga instruira i ko stoji iza koga, jer joj to ne dozvoljava pozicija, već da je želela da kroz razgovor ukaže na ono šta je moguće u toj situaciji. Moguće je, prenela je poljoprivrednicima, da izraze svoju volju na izborima.

    Poljoprivrednici su sa Đukić-Dejanović razgovarali oko sat vremena i izneli joj probleme zbog kojih su blokirali puteve. Deo nezadovoljnih paora u Vojvodini i centralnom delu Srbije danas je blokirao regionalne i lokalne saobraćajnice, a iz Ministarstva poljoprivrede su poručili da nema povratka na stari sistem subvencija, što je glavni zahtev učesnika protesta.

    Nezadovoljni poljoprivrednici traže da im se podsticaji isplaćuju po hektaru obradive površine, a ne po ostvarenom prinosu, dok u resornom ministarstvu objašnjavaju da bi to značilo poništavanje svih agrarnih uredbi donetih u ovoj godini i vraćanje već podeljenih subvencija.

    Stručnjaci se, takođe, ne slažu sa protestima poljoprivrednika, uz ocenu da su neopravdani zahtevi za vraćanje na stari sistem subvencija jer je novi način raspodele podsticaja po ostvarenom prinosu ekonomičniji i pravdeniji.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE