Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Za subotičko pozorište potrebno još sedam miliona evra

    Za završetak zgrade Narodnog pozorišta u Subotici bilo bi dovoljno sedam miliona evra, izjavio je u intervjuu za „Mađar so“ gradonačelnik Subotice Saša Vučinić.

    Za drugi deo tog projekta, potrebno je znatno više, jer prema nekim računicama za opremu, osvetljenje, tonsku i scensku tehniku trebalo bi obezbediti deset miliona evra.

    Vučinić je pozvao one koji kritikuju što je pozorište samo betonska konstrukcija da javno iznesu svoje ideje šta da se uradi sa pozorištem.

    Povodom pisma o namerama firme „Cineplexx“ da iznajmi deo prostora pozorišne zgrade, Vučinić je rekao da sada „mnogi patetično pominju da će bioskop uništiti hram kulture, ali da ne uzimaju u obzir da sada taj hram ne liči ni na šta“.

    “Oni koji na planove u odnosu na bioskop ovako histerično reaguju, što je po meni u vezi sa izbornom kampanjom, koja je uveliko u toku, izgleda da se nikad nisu obreli u centru grada i ne vide kakvu beznadežnu sliku pruža polugotova betonska konstrukcija u srcu grada”, rekao je Vučinić.

    On je podsetio da koncepcija pozorišta i bioskopa u zajedničkoj zgradi nije nova, jer je od buduće pozorišne zgrade na udaljenosti od 600-700 metara već ostvarena, tako da ni Art bioskop „Lifka“, niti pozorište „Deže Kostolanji“, nemaju naročite probleme zbog toga što su u istoj zgradi.

    Subotički gradonačelnik je izneo da je nedostatak novca doveo do toga da ugovori koje je potpisala Republika, Pokrajina i lokalna samouprava „ne vrede ništa“ jer, kako je rekao, „nema toliko novca“.

    Drugi problem je, prema oceni Vučinića, kako da se smanje budući troškovi. On je odbio ličnu odgovornost za probleme oko izgradnje pozorišta. On je rekao da je izgradnja pozorišta obaveza, ali da lokalna samouprava ne želi da „proćerda“ novac pre nego što preispita projekat i ne sagleda mogućnosti upotpunjavanja sa komercijalnim sadržajima.

    “Ne želimo da godinama novac bacamo u bunar bez dna. Siguran sam da ćemo za pola godine imati gotov plan o tome šta uraditi sa polugotovom zgradom, kako je završiti”, rekao je Vučinić

    “Ako uspemo da privučemo i privatni kapital, za dve i po godine će centar grada biti uređen i neće ga ružiti polugov betonski objekat. Uz Gradsku kuću, to je druga najznačajnija zgrada u Subotice“, zaključio je Vučinić.

    Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor, koji je i potpredsednik Upravnog odbora Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine, rekao je u odvojenoj izjavi za „Mađar so“ da će od novca pristiglog iz republičkog budžeta tom fondu moći da budu isplaćeni nagomilani dugovi prema izvođačima radova na izgradnji Narodnog pozorišta u Subotici.

    “Za nastavak radova u dogledno vreme, nažalost, verovatno neće biti preterano mnogo novca. Ispostavilo se i da priča o bioskopu od tri miliona evra pre predstavlja samo zavaravanje. Po mom mišljenju, pitanje Narodnog pozorišta treba ponovo promisliti“, izjavio je Pastor.

    Zgrada pozorišta u Subotici srušena je 2007. godine uprkos protivljenju velikog broja arhitekata i peticije koju je potpisalo 5.000 Subotičana. Ugovor o adaptaciji, rekonstrukciji i dogradnji zgrade Narodnog pozorišta prethodno su potpisali ondašnji gadonačelnik Geza Kučera, ministar kulture Dragan Kojadinović i predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić a vrednost radova je procenjena na 25 miliona evra.

    Rušenju zgrade stare 150 godina se protivio i UNESCO.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE