Začinsko bilje u službi zdravlja

Začinsko bilje ne daje jelima samo poseban ukus, već može da bude i jako korisno za zdravlje ljudi.
 
Stručnjaci preporučuju ruzmarin, koji je odličan za anemiju. Njegovi listovi su bogati gvožđem, čiji nedostatak može da uzrokuje umor i anemiju.
 
Ruzmarin takođe sadrži karnozin koji štiti mozak od štetnih slobodnih radikala, pa samim tim smanjuje rizik od moždanog udara i neurodegenerativnih stanja poput Alchajmerove bolesti, navodi se u studiji objavljenoj u Journal Of Neurochemistry.
 
Bosiljak se takođe preporučuje u ishrani, jer krvni pritisak dovodi u normalu.
 
Postoje istraživanja koja tvrde da ekstrakt bosiljka snižava krvni pritisak, na sličan način kao lekovi.
 
Veruje se da ova biljka utiče na količinu endotelina, belančevine koja uzrokuje sužavanje krvnih sudova.
 
Kod dijabetesa naučnici preporučuju piskavicu. Svakodnevno uzimanje ekstrakta semenki piskavice kod dijabetičara poboljšava kontrolu šećera u krvi i smanjuje insulinsku rezistenciju, navodi se u studiji Centra za istraživanje dijabetesa u indijskom Đajpuru.
 
Piskavica takođe može da povećati laktaciju. Taj začin je u Indiji tradicionalno sredstvo za indukovanje porođaja, pa se semenke ne smeju uzimati tokom trudnoće.
 
Kod problema uzrokovanih trovanjem hranom, preporučuje se korijander. Ulje korijandera pokazalo se uspešnim u borbi protiv trovanja hranom koje uzrokuje bakterija kampilobakter, piše u Žurnalu medicinske mikrobiologije.
 
Piletina i crveno meso (posebno mleveno) mogu da sadrže kampilobakter, koji izaziva trovanje ako je hrana nedovoljno termički obrađena.
 
Semenke korijandera (koje su osnova ulja), mogu da se dodaju hamburgeru i jelima od piletine.

What's your reaction?

developed by Premium.rs | Copyright © 2025. bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE