Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    „Dr Google“ pogreši u 25 odsto slučajeva

    Kad se suočite sa neobjašnjivim zdravstvenim problemom, možda vam deluje lakše i brže da odgovore potražite na netu nego da zakazujete pregled kod lekara.
     
    Međutim, jedno britansko istraživanje je pokazalo da svaka četvrta žena sebi pripiše pogrešnu dijagnozu zbog interneta – a onda kupi pogrešan lek u pokušaju da izleči svoju „bolest”.
     
    Dr Google je sada prvi kome se žene obraćaju sa svojim problemima, ali on retko daje tačnu dijagnozu, kažu stručnjaci.
     
    Zapravo, traženje simptoma preko neta i uzimanje lekova na svoju ruku dovodi do toga da svaka deseta žena iskusi neprijatne kontraindikacije kao posledicu svoje pogrešne dijagnoze.
     
    Ispitivanje sprovedeno na 1000 žena pokazalo je da će se većina radije obratiti internetu nego doktoru, prijateljima ili porodici za savet, a petina njih je u nekom trenutku pogrešno pomislila da ima ozbiljnu bolest.
     
    Tri četvrtine ispitanica reklo je da je imalo zdravstvene probleme o kojima im nije bilo prijatno da priča s prijateljima i porodicom.
     
    Polovina je prvo pokušala da svoje neprijatne medicinske probleme reši na netu pre nego što je potražila pomoć na drugoj strani.
     
    Više od četvrtine je priznalo da ih je užasavala pomisao da o tome priča sa doktorima.
     
    Zbog procesa zakazivanja i čekanja, skoro trećina žena je otišla doktoru tek u krajnjoj nuždi. Mnoge su rekle da su provodile „dane” brinući o simptomima pre nego što bi porazgovarale sa nekim, dok je trećina čekala najmanje dve nedelje brinući u samoći. Što je najstrašnije, svaka 20. žena je čekala i po nekoliko godina pre odlaska kod specijaliste.
     
    Istraživanje je sprovedeno povodom Dana vaginoze – stanja koje je skoro duplo više zastupljenije od kandidijaze koje dve trećine žena dobije zbog pogrešne dijagnoze.
     
    Ukoliko se ne leči, vaginoza može dovesti do ozbiljnih posledica, između ostalog do neplodnosti ili pobačaja.
     
    Internet  nam pruža pregršt informacija koje mogu da nam pomognu u otklanjanju briga dok ne dođemo do doktora, ali rezultati ovog istraživanja pokazuju kako je lako pogrešiti ako sami
    sebi prepisujemo dijagnozu.
     
    Zato je važno da naučite kojim online informacijama možete da verujete i da znate da napravite razliku između onoga što možete sami da lečite i onoga što zahteva pomoć profesionalca.
     
    Jer i ono što na prvi pogled deluje kao relativno bezazlen ali neprijatan simptom može da se razvije u nešto ozbiljnije.
     
    Top 10 pogrešnih dijagnoza
     
    1. Rak dojke
    2. Druge vrste raka
    3. Kandidijaza
    4. Visok pritisak
    5. Astma
    6. Artritis
    7. Depresija
    8. Dijabetes
    9. Seksualne bolesti
    10. Problemi sa štitnom žlezdom
     
    10 najtraženijih simptoma na netu
     
    1. Problemi sa spavanjem
    2. Glavobolja
    3. Depresija
    4. Anksioznost
    5. Mišićni spazam
    6. Stomačni grčevi
    7. Hronični bol u mišićima
    8. Ozbiljna iscrpljenost
    9. Svrab
    10. Osetljivost kože

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE