
Kurkuma smanjuje rizik od srčanog udara posle ugradnje bajpasa
Kurkuma je poznata kao začin i kao antioksidans koji ima protivupalno dejstvo. Nova istraživanja su potvrdila da konzumiranje kurkume može da smanji rizik od srčanog udara za 65 posto, pogotovo u postoperativnoj fazi pacijenata kojima su ugrađeni bajpasovi.
Časopis American Journal of Cardiology preneo je istraživanje Univerziteta Chiang Mai koje sugeriše da kurkuma može da potpomogne brži oporavak posle operacije u kojoj može da se ošteti srce zbog loše prokrvljenosti.
Tajlandski naučnici su proučavali od 2009. do 2011. godine 121 bolesnika od kojih je polovina uzimala kapsule kurkume od jednog grama četiri puta dnevno. Terapija je trajala osam dana, počevši od trećeg dana posle operacije. U 13 posto slučajeva pacijenti su doživeli srčani udar, dok je infarkt imalo čak 30 posto onih koji nisu uzimali kurkumu, piše Daily Mail.
Kurkuma se već vekovima koristi u kineskoj kuhinji i medicini, a sada se utvrdilo da može da deluje na upalne procese koji imaju važnu ulogu u razvoju niza bolesti, uključujući i bolesti srca.