Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Britanska biblioteka platila devet miliona funti za Jevanđeljenje Svetog Katberta

    Britanska biblioteka platila je devet miliona funti ili 14,3 miliona dolara za Jevanđeljenje Svetog Katberta, izvanredno sačuvani književni primerak Britanije sedmog veka, koju je biblioteka opisala kao najstariju i najbolje očuvanu evropsku knjigu.
     
    Rukopis Jevanđelja po Jovanu, ili Katbertovo Jevanđelje, nastalo je na severu Engleske u kasnom 7. veku i bilo je pohranjeno pored Sv. Katberta od Lindisferna, verovatno 698. godine, a potom pronađeno u kovčegu sveca u Daram katedrali 1104. godine. Ono ima predivno izrađen originalni povez od crvene kože u odličnom stanju očuvanosti i ujedno je jedini postojeći visoko-statusni rukopis iz ovog važnog perioda britanske istorije, koji je sačuvao svoj prvobitni izgled, kako spolja, tako i iznutra, ranije poznat pod nazivom Stonharst Jevanđelje.
     
    To je takođe nastarija očuvana, netaknuta evropska knjiga. Knjiga veličine dlana, promera 96 sa 136 milimetra, kupljena je od britanskog ogranka Jezuita, saopšteno je danas iz Biblioteke. Knjiga potiče iz vremena svetog Katberta, koji je umro 687. godine, a pronađena je unutar njegovog kovčega kada je otvoren 1104. godine u katedrali u Daramu.
     
    Britanska biblioteka kaže da je ovo jedna od najznačajnijih knjiga na svetu.
     
    „Kada gledate u ovo malo, ali značajno blago iz anglosaksonskog perioda možete da vidite te stvaraoce iz sedmog veka, i da se poistovetite sa njima“, rekla je izvršni šef biblioteke Lin Brindli. „Fantastičan povez, stranice, čak i struktura šivenja preživeli su netaknuti, što nam daje direktan uvid i vezu sa našim precima od pre 1300 godina“, rekla je ona.
     
    Katbertov kovčeg stigao je u Daram nakon što su ga monasi uklonili sa ostrva Lindisfarn, 530 kilometara severno od Londona, kako bi ga zaštitili od invazije Vikinga u 9. i 10. veku.
     
    Knjiga će biti izložena u Britanskoj biblioteci u Londonu, a zatim, naredne godine, u Daramu na severoistoku Engleske.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE