Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Krajem godine počinje gradnja deonice Južnog toka kroz Srbiju

    Ministar za infrastrukturu i energetiku Srbije Milutin Mrkonjić izjavio je da je razvoj gasne infrastrukture jedan od prioriteta u razvoju energetike u Srbiji.

    Mrkonjić je na otvaranju sastanka ministara zemalja članica Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju rekao da je osnovni cilj tog skupa intenziviranje dijaloga o jačanju saradnje u energetici u regionu, koja je veoma značajna za stvaranje zajedničkog tržišta energije, poboljšanje energetske efikasnosti i zaštite životne sredine.

     Savetnik premijera Srbije za energetiku Petar Škundrić rekao je da Srbija planira razvoj velikog broja projekata za korišćenje prirodnog gasa, od kojih je najvažniji gasovod Južni tok, i najavio da će izgradnja deonice tog međunarodnog gasovoda kroz Srbiju početi u novembru ili decembru ove godine.

    Prema njegovim rečima, procenjena vrednost izgradnje deonice tog magistralnog gasovoda kroz Srbiju je 1,7 milijardi evra, a dužina „Južnog toka“ kroz našu zemlju iznosiće od 415 do 440 kilometara u zavisnosti od konačne trase gasovoda.

    Ove godine nastavlja se izgradnja druge faze podzemnog skladišta gasa u Banatskom dvoru, čiji će kapacitet biti od 800 miliona do milijardu kubnih metara gasa, objasnio je on i dodao da je plan da se započne gradnja novog podzemnog skladišta gasa u Itebeju, sličnog kapaciteta, u koji će biti uloženo 85 miliona evra.
     
    Škundrić je izrazio očekivanje da će izgradnjom ta dva skladišta gasa biti obezbeđena sigurnost snabdevanja Srbije i regiona, i najavio da se planira izgradnja gasovoda koji će povezati Srbiju sa susednim zemljama (interkonekcija).

    Prema njegovim rečima, Srbija je spremna da nastavi razgovore i sa Albanijom o izgradnji gasovoda kojim bi se ta zemlja povezala na Južni tok, a već je planirana gradnja interkonekcija sa Bugarskom, Hrvatskom i Republikom Srpskom.

    On je takođe najavio i da će 17. aprila biti izabran strateški partner za gradnju Termoelektrane-toplane Novi Sad, kapaciteta 450 megavata električne energije i 300 megavata toplotne energije, što će predstavljati početak izgradnje serije termoelektrana kogenerativnog tipa u Srbiji.
     
    Sastanku takozvane Crnomorske incijative prisustvuje 12 ministara zemalja zemalja članica Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju.

    Srbija od januara do juna 2012. godine predsedava tom organizacijom, a jučerašnji skup bio je najavljen kao jedan od najvažnijih međunarodnih sastanaka koji se ove godine održavaju u Srbiji.
     
    Zemlje članice Crnomorske inicijative su: Srbija, Rusija, Turska, Bugarska, Rumunija, Ukrajina, Moldavija, Grčka, Azerbejdžan, Jermenija, Gruzija i Albanija. Organizacija za crnomorsku ekonomsku saradnju osnovana je 1992. godine u Istanbulu, a Srbija je njen član od aprila 2004. godine i već je od novembra 2006. do aprila 2007. godine njom predsedavala.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE