Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Reciklaža donela 10000 radnih mesta

    Ministar životne sredine Oliver Dulić kaže da je podizanjem kapaciteta reciklažne industrije posao u Srbiji dobilo 10.000 ljudi.


    Dulić ističe da to u ovo vreme krize predstavlja značajan doprinos boljem životu građana.

    On je kazao da će 9. juna akcija „Očistimo Srbiju“, koju smatra „krunom rada“ Ministarstva, biti poverena građanima kako ne bi nestala u slučaju da posle njega na njegovu funkciju dođe neka druga osoba sa, kako kaže, manje senzibiliteta.

    „Mislim da je akcija sazrela da više ne bude vođena od države, nego da treba da bude vraćena onima kojima pripada – a to su građani“, rekao je Dulić.

    On smatra da bi bilo svrsishodno da ona bude poverena nevladinim organizacijama, onima koje se bave zaštitom životne sredine.

    Akcija čišćenja Srbije je najveća volonterska akcija u poslednjih 30 godina u kojoj je lane učestvovalo skoro 300.000 ljudi, kazao je Dulić koji očekuje da će se učešće građana u budućnosti povećavati.

    „Mislim da smo uspeli da životnu sredinu dovoljno približimo našim ljudima, da shvate da se to upravo tiče njih, njihovog zdravlja i života i da je potrebno da oni svojim ličnim doprinosom poprave stanje oko sebe“, kazao je ministar.

    On je, međutim, ukazao da je, bez obzira na velika ulaganja u oblast ekologije, i dalje niska svest stanovništva kada je u pitanju upravljanje otpadom i ponašanje u prirodi.

    Ministar je rekao da je potrebno još uraditi da bi se upravljanje otpadom proširilo na teritoriju cele zemlje, kao i da se ojača kaznena politika.

    U ovoj godini on očekuje završetak izgradnje 30 reciklažnih centara koji su, takođe, jedan od prioriteta njegovog ministarstva. Ti centri, dodao je, nisu samo mesto u kome će stotine ljudi naći posao, nego i infrastrukturni uslov da u Srbiji zaživi primarna separacija otpada.

    „Samo zahvaljujući reciklažnim dvorištima, akciji “Očistimo Srbiju“, podizanjem kapaciteta reciklažne industrije, u ovoj zemlji otvoreno je 10.000 novih radnih mesta, što u vreme krize predstavlja značajan doprinos boljem životu naših građana“, naveo je Dulić.

    Govoreći o postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda, on je naveo da je Subotica prvi grad u kome je ono pušteno u rad, a da realizacija takvih projekta podrazumeva saradnju više donatora.

    On je dodao da njihova cena, u zavisnosti od broja stanovnika koji su obuhvaćeni time, iznosi između 10 i 30 miliona evra.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE