Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dečja hrana nema dovoljno minerala

    Kašice sadrže nedovoljno za život važnih minerala kao što su kalcijum, kalijum, cink, gvožđe i magnezijum, koji utiču na rast kostiju, mozga, imunološkog sastava…
     
    U dečjoj hrani nema hranjivih sastojaka nužnih za rast i borbu protiv bolesti, upozoravaju stručnjaci. U hrani vodećih svetskih proizvođača stručnjaci sa Univerziteta Grinvič pronašli su tek petinu dnevno preporučenog unosa kalcijuma, magnezijuma, cinka, gvožđa i drugih za život presudnih minerala. 

    Naučnici su analizirali osam najpopularnijih proizvoda dečje hrane koju deca jedu u razdoblju od šest do 12 meseci. Analizirali su nivoe minerala u dečjoj hrani koja uključuje meso i kašice od povrća, specijalizovanim uređajem Optičkim emisijskim spektrometrom (Inductivity Coupled Plasma-Optical Emission Spectrometer). 

    Hrana sa mesom sadrži tri posto dnevno preporučenog unosa kalcijuma, a kašice s povrćem sedam posto cinka i šest posto gvožđa, potvrđuje studija. Stručnjaci procenjuju da jedna teglica hrane na bazi mesa, jedna teglica kašice od povrća i 600 ml mleka nije dovoljno da zadovolji njegove dnevne potrebe kalcijuma, gvožđa, magnezijuma i kalijuma. 

    „Deca su ograničena kada je jedenje u pitanju jer zavise od drugih, zato je važno da njihova hrana ima što je više moguće po život važnih hranljivih sastojaka,“ ističe autor studije dr. Nazanin Zand. 

    Kalcijum je nužan za izgradnju zdravih kostiju i zuba, reguliše rad srca i osigurava pravilan protok krvi. Kao i kalcijum i magnezijum je važan za kosti, a gvožđe igra ulogu u razvoju mozga.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE