Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    NBS i Vlada dogovorili strategiju dinarizacije

    Narodna banka Srbije i Vlada potpisale su Memorandum o strategiji dinarizacije finansijskog sistema Srbije, čiji je cilj postizanje zadovoljavajućeg stepena upotrebe dinara radi dodatnog jačanja finansijske i makroekonomske stabilnosti zemlje.
     
    Memorandumom su definisani ciljevi, mere i aktivnosti koje će se preduzimati radi jačanja poverenja u nacionalnu valutu i njenu upotrebu u finansijskom sistemu, saopštila je danas NBS.
     
    Potpisivanjem ovog dokumenta NBS i vlada prepoznale su neophodnost veće upotrebe dinara u finansijskom sistemu što će, pored doprinosa većoj finansijskoj stabilnosti, umanjiti rizik od promene deviznog kursa, ojačati efikasnost monetarne politike i time pomoći stvaranju preduslova za održivi i snažni privredni razvoj.
     
    Kako je navedeno u memorandumu, NBS i vlada saglasne su da aktivnosti za sprovođenje procesa dinarizacije budu podeljene u tri grupe, u skladu s različitim ciljevima tog procesa.
     
    Prvu grupu čine mere monetarne i fiskalne politike usmerene na jačanje makroekonomskog okruženja obezbeđivanjem niske i stabilne inflacije, uz rukovođeno plivajući devizni kurs i održiv privredni rast.
     
    Drugu grupu čine aktivnosti usmerene na razvoj tržišta dinarskih hartija od vrednosti i stvaranje uslova za uvođenje novih dinarskih proizvoda.
     
    Treću grupu čine aktivnosti usmerene na razvoj instrumenata zaštite od deviznog rizika, a NBS i vlada koristiće i druge mere iz svojih nadležnosti radi sprovođenja strategije dinarizacije ako aktuelna finansijska i makroekonomska kretanja to dozvoljavaju.
     
     
    U svim fazama sprovođenja strategije dinarizacije, NBS i vlada saglasne su da sve cene, nabavke i račune u zemlji, a kada je to moguće i u inostranstvu, izražavaju isključivo u dinarima. Narodna banka i Vlada saglasne su i da sve obaveze i potraživanja proistekla iz ugovornih odnosa izražavaju u dinarima, ako uslovi to dozvoljavaju.
     
    Ako priroda obaveza i potraživanja proisteklih iz ugovornih odnosa podrazumeva izražavanje u deviznom znaku, NBS i vlada saglasne su da se navede i njihov dinarski ekvivalent kad god uslovi to dozvoljavaju.
     
    Predstavnici NBS i vlade saglasni su da u javnim komunikacijama, kad god je to moguće, sve iznose izražavaju u dinarima.
     
    Kako je navedeno, u narednom periodu, NBS će nastaviti da pruža podršku procesu dinarizacije kroz instrument obavezne rezerve, kao i da prudencijalnim i drugim merama podržava proces dinarizacije.Vlada će podršku dinarizaciji naročito pružati daljim nastojanjem da se poveća udeo čisto dinarskog duga u ukupnom javnom dugu.
     
    Takođe, vlada će odobravati eventualno novo subvencionisanje kredita ako su oni dinarski i nastaviće da stimulativnom poreskom politikom podržava dinarsku štednju.
     
    Republika Srbija favorizovaće zaduživanje u dinarima koje ne sadrži nikakav oblik valutne klauzule, kada aktuelni tržišni i ukupni makroekonomski uslovi to dozvoljavaju, što obuhvata aktivan uticaj na aktivnosti lokalnih samouprava i javnih preduzeća.
     
    Ako se Republika Srbija, lokalne samouprave i javna preduzeća zadužuju u stranoj valuti trudiće se da, kada je to moguće i ekonomski opravdano, koriste instrumente zaštite od deviznog rizika, navedeno je u memorandumu koji je NBS objavila na svom sajtu.
    Dokument su potpisali premijer Mirko Cvetković i guverner NBS Dejan Šoškić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE