Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Visoke žene sklonije raku jajnika

    Visoke žene su u većem riziku da u toku života dobiju rak jajnika, pokazalo je novo istraživanje. Takođe, veća telesna masa uvećava šanse od razvoja ove bolesti kod mnogih žena.
     
    Verovatnoća da ćete oboleti od raka jajnika značajno se povećava sa svakih pet centimetara visine. Istraživanjem je to potvrđeno, čak i kada su u obzir uzeti drugi faktori rizika poput godina, reproduktivne faze, pušenja, unošenja alkohola, porodične istorije bolesti i upotrebe hormonske kontracepcije. 

    Otkrića su naročito važna za neke razvijene zemlje u kojima se žene već decenijama rađaju sa predispozicijama za sve veću telesnu visinu. Ukoliko bi žene svuda u svetu postale više, rizik od dobijanja raka jajnika povećao bi se za tri procenta. 

    Više od 100 stručnjaka okupljenih oko Grupe za epidemiološko proučavanje raka jajnika učestvovalo je u ovom istraživanju koje je sprovedeno na Univerzitetu u Oksfordu. Oni su analizirali podatke iz 47 studija o 21.157 žena sa rakom jajnika i 81.311 zdravih. 

    „Rizik za dobijanje raka jajnika raste sa telesnom visinom i indeksnom telesne mase i ostaje isti bez obzira na starost, rasu, etničku pripadnost, godinu rođenja, porodičnu istoriju bolesti i upotrebu oralne kontracepcije. 

    Ipak, upotreba hormonske terapije u menopauzi uticala je na vezu rizika od dobijanja raka i indeksa telesne mase, budući da je veća šansa za dobijanje te bolesti uočena samo kod osoba koje nikada nisu korisile takvu terapiju“, napisali su naučnici u izveštaju objavljenom u žurnalu „Public Library of Science Medicine“.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE