Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dečije pelene izazivaju sterilitet?

  Sterilitet kod dečaka, alergijske reakcije kod beba, poremećaj u radu hormonskog sistema dečjeg organizma, isušena koža, sve su to moguće posledice nošenja pelena. Svaki put kada bebi promenite pelenu, na guzu joj stavljate 50 hemijskih jedinjenja, od kojih su tri izuzetno opasna – natrijum-poliakrilat, dioksin i tribultitin, upozoravaju svetski stručnjaci.
   
  Prema rečima farmaceutkinje Vukosave Stevanović, koja godinama istražuje sastav pelena, natrijum-poliakrilat je zabranjen u tamponima i higijenskim ulošcima.
   
  – Jak je apsorbens ili upijač tečnosti. U kontaktu s vodom pretvara se u gel. Može se naći u obliku mekanih komadića na bebinoj guzi. Izaziva alergije. Materija od koje su napravljene pelene može da upije sto puta veću količinu tečnosti od svoje težine, ali na isti način upija tečnost i iz bebine kože i isušuje je. To usporava zarastanje rana i izaziva umor kod deteta – kaže Stevanovićeva i dodaje da je samo pet grama natrijum-poliakrilata, ukoliko se proguta, smrtonosno. Kako dodaje, dioksin je otrovan i može dovesti do spontanih pobačaja i genetskih promena.
   
  – Tribultitin, koji se koristi i u proizvodnji tekstila, prodire kroz kožu i ima dejstvo slično hormonima. Šteti imunološkom i hormonskom sistemu i smatra se da, zajedno s povišenom temperaturom u jednokratnim pelenama, kasnije može biti uzrok steriliteta kod dečaka – navodi ona i dodaje da je jednoj peleni, koja sadrži 50 različitih hemikalija, potrebno 500 godina da se raspadne, te se smatra velikim zagađivačem životne sredine.
   
  – Roditelji imaju pravo da znaju sve o pelenama i na osnovu toga donesu odluku šta će koristiti – navodi ona.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE