U Hrvatskoj predložena vantelesna oplodnja i za lezbijke

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  U Hrvatskoj predložena vantelesna oplodnja i za lezbijke

  Vladajuća koalicija dogovorila se oko predloga zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji koji će sredinom aprila ući po hitnom postupku u proceduru u Sabor, prema kome će svaka žena, bez obzira u kakvoj zajednici živi, moći da se podvrgne tom zahvatu.


  – Cilj zakona je da se omogući svim ženama i svim parovima da njihov san da dobiju dete bude dostupan u Hrvatskoj – izjavio je ministar zdravlja Rajko Ostojić, dodavši da to važi i za lezbejske parove.

  Iako je prvim predlogom koji je sastavio Ostojić bilo predviđeno da se to može primeniti samo na žene u braku ili u vanbračnoj vezi, nakon primedbi koje su stigle iz Hrvatske narodne stranke, ali i Socijaldemokratske partije, dogovoreno je da mogućnost vantelesne oplodnje pruži svakoj ženi.

  Predloženo je i ukidanje sada važeće norme o prethodnom obaveznom odlasku na pravna i psihološka savetovanja.

  Ostojić je najavio i da će se na starosnu granicu od 42 godine, koja je
  limitirajuća za šest postupaka medicinski potpomognute oplodnje na račun države, ubuduće gledati “fleksibilno”, s obzriom na razliku između biološke i vremenske starosti.
   
  Novi predlog pozdravila je i vicepremijerka i ministarka socijalne politike
  i mladih Milanka Opačić, rekavši da je zadovoljna što je nakon dve godine u zakon stavljeno zamrzavanje zametaka kao jedan zlatni standard u lečenju neplodnosti.
   
  Ona je ocenila da takav zakon omogućava svakom trećem paru u Hrvatskoj koji se leči od neplodnosti da može da koristi sve medicinske metode. To je medicinski zakon, a ne zakon o istopolnim zajednicama, rekla je odgovarajući na pitanje da li podržava da lezbejke mogu imati tretman medicinski potpomognute oplodnje.
   
  – Svako ko ima problema s neplodnošću ima pravo da koristi sve ono što taj zakon omogućava onima koji od nje pate – rekla je.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE