Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Selo Sivac zahteva četvrtog lekara

    Meštani Sivca, sela sa 7.884 stanovnika u kulskoj opštini, sastavili su peticiju sa 2.018 potpisa da im se obezbedi četvrti lekar i da se u lokalnu zdravstvenu stanicu vrati dr Miloš Popović, koji je premešten u Kulu. Sivčani tvrde da je nedopustivo da u selu sa 6.881 punoletnim stanovnikom rade samo tri lekara opšte prakse.
     
    – Ljudi u selu čekaju po dva-tri dana da dođu na red u zdravstvenoj stanici da bi im lekar prepisao lek. Tri lekara koja brinu o celom selu ne mogu da postignu da pregledaju sve pacijente koji im se jave u toku dana. Pacijenti su iznureni od čekanja i razbolevaju se u čekaonici seoske ambulante – kaže za Press jedan od inicijatora peticije Mile Gnjidić.
     
    On ističe da, prema standardu Ministarstva zdravlja, Sivčani imaju pravo na četvrtog lekara, jer je normativ da na svakih 1.600 odraslih pacijenata dolazi po jedan lekar opšte prakse. Gnjidić dodaje da bi optimalno bilo da Sivac ima pet lekara.
     
    Direktorka Doma zdravlja u Kuli dr Stana Strugar, međutim, rekla je za Press da je normativ da na jednog izabranog lekara dolazi do 2.000 pacijenata, i da su po tome u Sivcu dovoljna tri lekara opšte prakse. On je dodala da je od početka ove godine u opštini uvedena služba kućnog lečenja sa dva lekara i dve medicinske sestre za rad u Kuli, Crvenki i Sivcu, i da ta služba nadomešta četvrtog lekara, kojeg traže Sivčani. Doktorka Strugar kaže da je dr Popovića premestila iz Sivca u Kulu zbog sukoba koji je on imao sa domarom u sivačkoj zdravstvenoj stanici.
     
    – Ako je 2.000 pacijenata potpisalo peticiju za povratak dr Popovića u Sivac, naravno da ću njihov zahtev ispuniti – rekla je dr Strugar.
     
    – Sa dva lekara u prepodnevnoj smeni i samo jednim u popodnevnoj, kakav je sada slučaj, ne može se odgovoriti na hitne intervencije u selu. Lekar koji bi u popodnevnim satima otišao na poziv za urgentnu pomoć ostavio bi praznu ambulantu i svi pacijenti u zdravstvenoj stanici bili bi bez ikakve zaštite – navodi Gnjidić.
     
    On podseća da je u Sivcu pre nekoliko godina bio obezbeđen dolazak lekara specijalista iz Kule i Sombora, i pita zbog čega su Sivčani u međuvremenu lišeni usluga kardiologa, neuropsihijatra, nefrologa i hirurga u svojoj zdravstvenoj stanici.
     
    – Do pre tri godine Sivac je imao četiri lekara opšte prakse i jednu od najopremljenijih seoskih ambulanti u Srbiji, a u to vreme šef zdravstvene stanice bio je dr Miloš Popović. Van pameti je da rukovodstvo Doma zdravlja u Kuli premešta dr Popovića, koji je ovde imao 1.585 svojih pacijenata. On je po broju pacijenata na trećem mestu među 19 lekara opšte medicine u kulskoj opštini, a ispred njega su po tome samo dve doktorke iz Kule i Crvenke – ističe Mile Gnjidić.
     
    Miroslav Savić, takođe jedan od organizatora peticije, kaže za Press da bi u Sivcu trebalo uvesti i noćno dežurstvo lekara, kao i popodnevni rad dečjeg lekara.
     
    – Potpuno smo sigurni da bi se zdravstvena zaštita u Sivcu poboljšala povratkom u selo dr Popovića, koji je pokazao da se drži reda i principa i ne podnosi javašluk. Neshvatljivo je da je on prebačen u Kulu, a da iz Kule u Sivac dolazi lekarka. To je bacanje para na putne troškove, umesto da se taj novac upotrebi za angažovanje četvrtog lekara – naglašava Savić.  
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE